stypendium nienależnie pobrane, dochód uzyskany - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 05 maja 2019, 10:48

Dzień dobry,

W tym roku pierwszy raz zajmuję się stypendiami. Obecnie przy decyzjach zmieniających pojawiło się kilka wątpliwości. Proszę mi podpowiedzieć:

1) Wnioskodawca złożył wniosek na samym początku września. Przedstawił dochód za sierpień, jednakże, na komisji z informacji pracownika OPS okazało się, że dokładnie tego samego dnia podjął pracę. Faktu tego nie zgłosił. Na chwilę obecną wiem, że zwrot będzie wymagany (nie mogę odstąpić od zwrotu, choć wiem, że tak byłoby mniej zachodu-o zwrocie zadecydowała szefowa). W takim razie:
- od którego miesiąca żądać zwrotu? Od września, skoro pracę podjęto od 3 września? Czy dopiero od października?
- jak udokumentować ten fakt? Wystarczy samo oświadczenie, od kiedy podjęto pracę wraz z oświadczeniem o zarobkach? Czy bezpieczniejsze będzie zaświadczenie od pracodawcy?
- jak w końcu wygląda sprawa odsetek? naliczać, czy nie? Jeżeli naliczać to od kiedy?
Podkreślę, że telefonicznie rozmawiałam już z wnioskodawcą. Ale czy pisemnie też go wezwać w celu złożenia wyjaśnień?

2) Wnioskodawca przebywa obecnie w zakładzie karnym (wyrok do lipca). Nie będzie miał możliwości wyrazić zgody na zmianę decyzji, ponadto nie uzbiera niezbędnych faktur. Co w takim przypadku? Czy jeżeli nie wyrazi zgody na zmianę decyzji, to zostawiam tak jak było (wrzesień-grudzień)?
Patka09
Praktykant
Od: 05 maja 2019, 10:22
Zajmuję się: Stypendia szkolne

Napisano: 20 maja 2019, 12:50

Ad 1. Jeśli wynagrodzenie otrzymał we wrześniu, proponowałabym wstrzymać od października. Generalnie oświadczenia wystarczają prawnie, ale zaświadczenie jest bezpieczniejsze.
Obowiązkowo wszczynasz postępowanie o nienależnie pobranych, najlepiej, jeśli jest wysłane - ważne przy odwołaniu (i dla Ciebie korzystniejsze, bo nie musi klient stawić się w urzędzie), ale może też takie pismo odebrać osobiście - jeśli wiesz, że nie będzie z klientem kłopotu.

Ad 2. Niech obecny opiekun dziecka (w końcu jakiś jest) zbiera faktury, a tata okaże je w lipcu, jak wróci. A czy zgodę na zmianę decyzji może przesłać pocztą, z kimś z rodziny się kontaktuje, żeby mógł taki Wasz druk mu przekazać? No chyba, że klient przebywający w więzieniu jest wyłączony z praw publicznych.
Pamiętajmy, że rok szkolny trwa do 31 sierpnia i strona ma czas do końca sierpnia na przekazanie rachunków. Jeśli ktoś nie okaże się fakturami, to dopiero po tej dacie można decyzję wygasić. Ale zgoda na zmianę decyzji być musi, tego nie umiałabym obejść i to jest największy problem.
m_alaczek
Stażysta
Od: 07 lis 2016, 11:54
Zajmuję się: ST/DM

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x