Witam
Mam dość trudną sytuację z udokumentowaniem dochodu, a staram się o stypendium socjalne. Panie na uczelni nie potrafią mi pomóc, z każdym kolejnym dniem chcą nowych dokumentów i zaświadczeń.
Tata w 2016roku był rolnikiem, zachorował, brał zasiłek chorobowy. W tym roku od kwietnia został rencistą KRUS. Wydzierżawił pole synowi na 10 lat, z którym nie prowadzi wspólnego gospodarstwa domowego, więc dochód z gospodarstwa nie wliczał się do jego dochodu. Jeśli byłoby inaczej, KRUS nie przyznałby pełnej renty tacie (a taką obecnie bierze)
Panie w dziekanacie upierają się, że taka dzierżawa się "nie liczy", bo dzierżawcą jest syn...z drugiej strony KRUS uznał, że tata nie ma dochodu z tego gospodarstwa, a syn ma oddzielne gospodarstwo.
Drugim problemem są składki zdrowotne taty. W 2016 roku płacił podwójny KRUS, gdyż prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą. Chciałam zapytać, czy z jego dochodu można odliczyć jakąś część tej podwójnej składki? Obecnie tata nadal ma zarejestrowaną firmę, jest rencistą i płaci składkę zdrowotną ZUS w wysokości ok 300zł miesięcznie- jednak Panie stwierdziły, że tej składki nie mogą odjąć, gdyż dochody z firmy liczą się z 2016roku, a składka jest z 2017... w takim razie powinny odliczyć składkę KRUS z 2016 roku?
Proszę o pomoc, mam naprawdę ciężką sytuację materialną, kiepsko orientuję się w przepisach prawnych, a osoby z działu opieki socjalnej na mojej uczelni nie chcą mi pomóc, a wręcz zniechęcają do dalszych starań.