Błagam o pomoc !
Mam przypadek ucznia, który zmienił w trakcie roku szkolnego miejsce nauki.( pobiera stypendium socjalne ) Przeszedł z jednej szkoły w mojej dzielnicy do drugiej w zupełnie innej dzielnicy. Jedna z tych dzielnic prosiła o podesłanie dokumentów poświadczających zmianę szkoły , wniosek, decyzję wydaną przez organ (stypendium) itp , druga z kolei stwierdziła, że oni tych dokumentów nie chcą, że jeżeli my przyznaliśmy stypendium to nie powinniśmy przekazywać papierów do innej dzielnicy tylko wypłacić uczniowi stypendium mimo tego,że uczeń zmienił szkołę. Jestem w posiadaniu opinii organu nadzorującego, który określa: Z uwagi na fakt iż wydanie decyzji w sprawie stypendium szkolnego dokonywane jest przez daną dzielnicę zasadne jest przekazanie do dalszej realizacji deyczji zarządu dzielnicy przyznającej stypendium do dzielnicy, na terenie której znajduje się szkoła, w której uczeń aktualnie pobiera naukę." Nie ma tu słowa o decyzjach wstrzymujących. Przekazaliśmy papiery z pismem, w którym jasno jest napisane,że do tej pory my wypłacaliśmy stypendium a od daty zmiany szkoły przez ucznia nowa dzielnica jest zobowiązana do wypłacania należnego stypendium.
Czy ja jako dzielnica oddająca wypłatę stypendium do drugiej dzielnicy mogę napisać decyzję wstrzymującą wypłatę tego stypendium u nas ? Ustawa o systemie oświaty jasno określa to,że jedyną przesłanką do wstrzymania decyzji jest poprawa sytuacji materialnej nic innego.
Dodam jeszcze,że jedna z dzielnic upiera się, że taką decyzję wydać ,,muszę" bo inaczej oni nie ruszą z procedurą wypłacania środków u nich.