Cóż zazwyczaj ci ludzie albo znają j. Polski w stopniu komunikatywnym albo u kogoś się zatrzymali, ja zwykle proszę aby ta osoba im wypełniła wniosek a wnioskodawca tylko się podpisuje. I tyle. Nie wiem jeszcze jak z pieniędzmi ale w przypadku świadczeń rodzinnych czy 40 zł. mają to być faktycznie oddzielne środki więc pewnie trzeba będzie na nie poczekać. Dziś ze strony kuratorium dostałem do wypełnienie ankietę w której musiałem szacunkowo określić ile dzieci z Ukrainy potencjalnie mogę mieć na stypendium szkolne/zasiłek szkolny. Ciekawi mnie też kwestia czy będą coś zmieniać w samej ustawie, na chwilę obecną (podobnie jak w przypadku dodatków do świadczeń rodzinnych) o ST/ZS ubiegać mogą się dzieci które zapisano do naszych szkół ale w zasiłkach rodzinnych mam już na przykład kobietę, której małoletnie dziecko uczy się zdalnie w szkole na Ukrainie.aga_stypendia pisze: ↑11 kwie 2022, 13:38Pytanie- czy przyjęliście już jakieś wnioski na stypendia czy zasiłek szkolny i jak tym osobom udało się wypisać te wnioski skoro mają wszystko wypisywać w języku Polskim wniosek + oświadczenia itd. ??? I druga kwestia z czego będziecie opłacać to stypendium bo to ponoć nie może być płacone z tych funduszy które mamy sobie zamówione na "normalne" stypendia/zasiłki szkolne - ????