sw. nienaleznie pobrane - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 14 gru 2010, 20:19

uczeszczałam do szkoły technik kosmrtologi od 01.09.2010-24.06.2010r od wrzesnia zmieniłam szkołe na inny kierunek technik administracji wszeto postepowanie w celu zmiany decyzji w zakresie uprawnien do swiadczen alimentacyjnych wiec mam pytanie czy naleza sie dla mnie alimenta bo kontynuje nauke dokumenty odebrałam we wrzesniu niewiem dlaczego wszczeto egzekucje prosze o pomoc
mariola
~mariola

Napisano: 15 gru 2010, 10:19

Zapewne chodzi o to że w okresie od lipca 2010 r do sierpnia 2010 nie uczyłaś się, a jak rozumiem jesteś osobą pełnoletnią. Z godnie z przepisem art. 9 ust.1 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów świadczenia z funduszu alimentacyjnego przysługują osobie uprawnionej do ukończenia przez nią 18 roku życia albo w przypadku, gdy uczy się w szkole lub w szkole wyższej do ukończenia przez nią 25 roku życia, albo w przypadku posiadania orzeczenia o znacznym stopniu niepełnosprawności –bezterminowo.
Zgodnie z przpisami przerwałaś naukę w szkole i tyle.
Kiedy zostanie wydana decyzja o nienaleznie pobranych świadczeniach przysługuje Ci odwołabie do organu drugiej instancji. Nie wiem czy coś to da, ale warto próbować, bo orzeczenia wydawane SKO bywają kosmiczne.

~zuza

Napisano: 15 gru 2010, 10:23

dokumenty ze szkoły odebrałam we wrzesniu i złozyłam w innej szkole to jak mam do tego sie ustosunkowac prosze o odpowiedz
~mariola

Napisano: 15 gru 2010, 10:28

myślę, że mozesz postarać się o zaswiadczenie z byłej szkoły określające kiedy zabrałaś dokumenty i dołączyć to do odwołania. Jeśli jednak w czerwcu zostałaś skreślona z listy uczniów to raczej nic to nie da. Jeśli zostałaś skreślona z listy uczniów w sierpniu lub we wrześniu to nie ma świadczeń nienaleznie pobranych ponieważ w okresie od lipca do sierpnia miałaś status ucznia.
~zuza

Napisano: 15 gru 2010, 10:37

dziekuje wybiore zaswiadczenie i jezeli bedzie problem to sie odezwe jeszcze raz
~mariola

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x