św. piel. a emerytura - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 14 sty 2015, 11:50

babka jest w wieku emerytalnym, ale nadal chce pobierać św. piel. , nie występuje o emeryturę do KRUS chociaż ma lata. Może tak BYĆ?
Gość

Napisano: 14 sty 2015, 11:59

może, póki nie ma ustalonego prawa do świadczenia, ma prawo do naszych świadczeń, a przymusu emerytalnego w PL nie ma.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 16 sty 2015, 3:27

czyli nikt nie może zmusić osoby w wieku emerytalnym (z "wypracowaną" emeryturą) do rezygnacji ze ŚP i przejścia na emeryturę z KRUS czy ZUS???
Alicja 2

Napisano: 16 sty 2015, 11:43

Alicja 2 pisze:czyli nikt nie może zmusić osoby w wieku emerytalnym (z "wypracowaną" emeryturą) do rezygnacji ze ŚP i przejścia na emeryturę z KRUS czy ZUS???
Może ją zmusić życie: kiedy taka osoba sama nie będzie już w stanie sprawować opieki, albo nie będzie jej już nad kim sprawować.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 16 sty 2015, 19:29

kronos79 pisze:Może ją zmusić życie: kiedy taka osoba sama nie będzie już w stanie sprawować opieki, albo nie będzie jej już nad kim sprawować.
;) miałam na myśli pracowników MOPS na przykład....
Alicja 2

Napisano: 19 sty 2015, 13:36

Alicja 2 pisze:
kronos79 pisze:Może ją zmusić życie: kiedy taka osoba sama nie będzie już w stanie sprawować opieki, albo nie będzie jej już nad kim sprawować.
;) miałam na myśli pracowników MOPS na przykład....
Jeśli pracownik ma w ręku kij baseballowy to może, w przeciwnym razie nie. :)
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 19 sty 2015, 13:46

a jak będzie z osobą, która pobiera zdo, ma rentę rodzinną a wstąpi w wiek emerytalny czy to trzeba traktować jako zbieg prawa do renty rodzinnej i innego świadczenia emerytalno-rentowego?
Kati@

Napisano: 19 sty 2015, 14:18

Kati@ pisze:a jak będzie z osobą, która pobiera zdo, ma rentę rodzinną a wstąpi w wiek emerytalny czy to trzeba traktować jako zbieg prawa do renty rodzinnej i innego świadczenia emerytalno-rentowego?
Nie zastanawiałem się nad tym, ale nadal wydaje mi się, że ZUS w takiej sytuacji udzieliłby odpowiedzi, że osoba nie ma ustalonego prawa do emerytury. Zbieg będzie dopiero, jeśli wystąpi z wnioskiem, a potem wybierze świadczenie korzystniejsze.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 19 sty 2015, 14:26

też tak myślę, zresztą w 16a jest ma ustalone prawo
Kati@

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem