Może ją zmusić życie: kiedy taka osoba sama nie będzie już w stanie sprawować opieki, albo nie będzie jej już nad kim sprawować.Alicja 2 pisze:czyli nikt nie może zmusić osoby w wieku emerytalnym (z "wypracowaną" emeryturą) do rezygnacji ze ŚP i przejścia na emeryturę z KRUS czy ZUS???
kronos79 pisze:Może ją zmusić życie: kiedy taka osoba sama nie będzie już w stanie sprawować opieki, albo nie będzie jej już nad kim sprawować.
Jeśli pracownik ma w ręku kij baseballowy to może, w przeciwnym razie nie.Alicja 2 pisze:kronos79 pisze:Może ją zmusić życie: kiedy taka osoba sama nie będzie już w stanie sprawować opieki, albo nie będzie jej już nad kim sprawować.miałam na myśli pracowników MOPS na przykład....
Nie zastanawiałem się nad tym, ale nadal wydaje mi się, że ZUS w takiej sytuacji udzieliłby odpowiedzi, że osoba nie ma ustalonego prawa do emerytury. Zbieg będzie dopiero, jeśli wystąpi z wnioskiem, a potem wybierze świadczenie korzystniejsze.Kati@ pisze:a jak będzie z osobą, która pobiera zdo, ma rentę rodzinną a wstąpi w wiek emerytalny czy to trzeba traktować jako zbieg prawa do renty rodzinnej i innego świadczenia emerytalno-rentowego?