Św. piel. - wyrok. Jak ustalić czy są inne osoby zobowiązane do alimentacji, które mogłby sfinansować opiekuna - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 13 wrz 2023, 13:53

Cześć ;)

W wyniku odwołań zapadł wyrok w sprawie świadczenia pielęgnacyjnego. W wyroku sąd wskazał m.in., że "należy ustalić czy są inne osoby zobowiązane do alimentacji, które byłyby zobligowane do ewentualnego sfinansowania opiekuna".

W jaki sposób możemy to ustalić? Wezwać wnioskującą do wskazania czy są inne osoby zobowiązane do alimentacji, a następnie ustalić ich sytuacje pod kątem możliwości ewentualnego sfinansowania opiekuna?
Macie może jakiś pomysł, radę? :?: :?:
viena19
Referent
Od: 19 maja 2021, 8:23
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 13 wrz 2023, 14:14

u mnie na etapie wniosku wnioskodawca wypisuje osoby zobowiązane do alimentacji (imię, nazwisko, pokrewieństwo, adres) i opisuje,czy dana osoba opiekuję się, w jakim stopniu lub czemu tej opieki podjąć nie może.
Ja wezwałabym wnioskodawcę do podania tych danych, a potem należy te osoby przesłuchać na okoliczność sprawowania opieki (tak nam zaleca SKO) (jeśli mieszkają w twojej gminie ty przesłuchujesz, a do innych gmin wysyłasz wnioski)
Kalka
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 15:39
Zajmuję się:

Napisano: 13 wrz 2023, 22:58

Kalka pisze:
13 wrz 2023, 14:14
u mnie na etapie wniosku wnioskodawca wypisuje osoby zobowiązane do alimentacji (imię, nazwisko, pokrewieństwo, adres) i opisuje,czy dana osoba opiekuję się, w jakim stopniu lub czemu tej opieki podjąć nie może.
Ja wezwałabym wnioskodawcę do podania tych danych, a potem należy te osoby przesłuchać na okoliczność sprawowania opieki (tak nam zaleca SKO) (jeśli mieszkają w twojej gminie ty przesłuchujesz, a do innych gmin wysyłasz wnioski)
Wygonił bym wywiadowcę na zbity pysk.
Co ma piernik do wiatraka.
Inne osoby zobowiązane do alimentacji nie składały wniosku o ŚP i nie są stroną w postępowaniu.
Wyrok WSA w Gliwicach sygn akt II SA/Gl 499/23 o którym prawdopodobnie mowa to kalka innych wyroków orzekanych przez tego samego sprawozdawcę i dla niepoznaki ów europejski orzecznik wtrącił dodatkowe zdanie z którym macie teraz problem.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 14 wrz 2023, 7:52

No to jest nasz wyrok właśnie :?
viena19
Referent
Od: 19 maja 2021, 8:23