św. pielegnacyjne a św. rodzicielskie, wyrównać czy nie??? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 08 lut 2024, 16:03

Witam, a jeśli jest to samo dziecko, kobieta ma przyznane rodzicielskie, w październiku 2023 stanęła na komisję i dostała orzeczenie, przyszła wczoraj i złożyła ŚP na to dziecko na które ma rodzicielskie . I teraz co zrobić ? przysługuje jej pielęgnacyjne jeśli posiada świadczenie rodzicielskie , jeśli tak , to co wyrównać od października 2023?
gość315
Stażysta
Od: 29 mar 2022, 9:43
Zajmuję się: fa

Napisano: 09 lut 2024, 7:58

ŚP może mieć ale rodzicielskiego nie. Co do wyrównania wstecz jest orzecznictwo, że można wyrównać ŚP wstecz, wtedy wypłaty rodzicielskiego za ten okres zalicza się na poczet ŚP ale ja w to nie bawię. Takie rzeczy z odwołania i musiałaby złożyć wniosek na starym druku. Jak dla mnie przyznanie od miesiąca złożenia wniosku i tylko na nowych zasadach, jednak ma prawo walczyć Pani o swoje. Po przyznaniu ŚP uchylenie ŚR.

Świadczenie rodzicielskie nie przysługuje, jeżeli w związku z wychowywaniem tego samego dziecka lub w związku z opieką nad tym samym dzieckiem jest już ustalone prawo do świadczenia rodzicielskiego, dodatku do zasiłku rodzinnego, o którym mowa w art. 10, świadczenia pielęgnacyjnego, specjalnego zasiłku opiekuńczego lub zasiłku dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów;
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 09 lut 2024, 8:58

gość315 pisze:
08 lut 2024, 16:03
Witam, a jeśli jest to samo dziecko, kobieta ma przyznane rodzicielskie, w październiku 2023 stanęła na komisję i dostała orzeczenie, przyszła wczoraj i złożyła ŚP na to dziecko na które ma rodzicielskie . I teraz co zrobić ? przysługuje jej pielęgnacyjne jeśli posiada świadczenie rodzicielskie , jeśli tak , to co wyrównać od października 2023?
Wygląda na to, że w tym przypadku będzie kolejny problem z interpretacją przepisów.

Jeżeli złoży wniosek o stare świadczenie pielęgnacyjne z wyrównaniem od października 2023 r., to nie ma wątpliwości, że świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje za okres, za który pobrała rodzicielskie - stosujemy stare przepisy a nie da się zrezygnować z rodzicielskiego, które już zostało wypłacone. Nie może także uzyskać prawa do starego świadczenia pielęgnacyjnego na bieżąco, ponieważ nie była do niego uprawniona za 31.12.2023 r. i dlatego nie ma praw nabytych.

Problem jest z nowym świadczeniem pielęgnacyjnym, a raczej rodzicielskim w okresie pobierania nowego świadczenia pielęgnacyjnego na to samo dziecko. Jeżeli złoży wniosek o nowe świadczenie pielęgnacyjne, to za bardzo nie ma podstaw prawnych do odmowy tego świadczenia od 01.01.2024 r. Tylko co zrobić z rodzicielskim na to samo dziecko przyznanym wcześniej. Ja skłaniałbym się do rozwiązania, żeby na podstawie art. 17c ust. 9 pkt 4 uśr uchylić prawo do rodzicielskiego ale dopiero od dnia wydania decyzji na nowe pielęgnacyjne (i niech składa odwołanie). Interpretacja Ministerstwa jest natomiast taka, że ten przepis dotyczy tylko "starego" świadczenia pielęgnacyjnego a "nowe" świadczenie pielęgnacyjne można łączyć nawet na to samo dziecko. Przeczytajcie sobie dokładnie pouczenie na ministerialnym wzorze wniosku o świadczenie rodzicielskie (strona 4), gdzie nawet "podrasowano" tekst ustawy w tym zakresie.
JLP
Referent
Od: 31 mar 2017, 11:17
Zajmuję się: ŚR, FA

Napisano: 16 lut 2024, 9:35

Myślę, że skoro nabyte jest prawo do świadczenia rodzicielskiego przed zmianą przepisów obowiązujących od 01.01.2024 r. w ustawie o świadczeniach rodzinnych to świadczenie pielęgnacyjne na nowych zasadach przysługuje, gdyż uchylono art. 27 ust. 5 zbieg uprawnień. (bez znaczenia czy na to samo dziecko czy na inne)

Art. 17c ust. 9 pkt 4 ww. ustawy: Świadczenie rodzicielskie nie przysługuje, jeżeli:
w związku z wychowywaniem tego samego dziecka lub w związku z opieką nad tym samym dzieckiem jest już ustalone prawo do świadczenia rodzicielskiego, dodatku do zasiłku rodzinnego, o którym mowa w art. 10, świadczenia pielęgnacyjnego, specjalnego zasiłku opiekuńczego lub zasiłku dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów.

Ww. przepis ma zastosowanie w momencie rozpatrywania wniosku o świadczenie rodzicielskie, jeżeli przed przyznaniem prawa do świadczenia rodzicielskiego jest nabyte prawo do świadczenia pielęgnacyjnego (zależy na jakich zasadach starych czy nowych).
Jeżeli nabyte zostało prawo do świadczenia pielęgnacyjnego na nowych zasadach po wcześniejszym nabyciu prawa do świadczenia rodzicielskiego to art. 17c ust. 9 pkt 4 nie ma zastosowania, zatem świadczenie rodzicielskie nie uchylamy w związku z przyznanym świadczeniem pielęgnacyjnym na nowych zasadach.
Ponadto bazując na nowych przepisach obowiązujących od 01.01.2024 r. nie ma zbiegu uprawnień do świadczeń.
Lady90
Referent
Od: 15 sty 2018, 14:29
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA

Napisano: 16 lut 2024, 9:48

@Lady90 nawet jakby przyjąć twoją interpretację to jako organ I instancji nie szedłbym tak daleko. Przyznając ŚP na to samo dziecko uchyliłbym rodzicielskie i niech się strona odwołuje.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 14 cze 2024, 9:47

nIECH MI KTOS POWIE SKAD WIEDZIEC KTO NA STRAYCH ZASADCH A KTO NA NOWYCH BEDZIE PRZY ŚP?
kk1990
Referent
Od: 12 sty 2024, 9:23
Zajmuję się: FA/SR/DO

Napisano: 14 cze 2024, 9:52

moze ktos sie podzielic devyzja na starych zasadch i owych ?
kk1990
Referent
Od: 12 sty 2024, 9:23
Zajmuję się: FA/SR/DO

Napisano: 17 lut 2025, 12:21

Kochani, Tom. Szarak i inni podpowiedzcie, może jakieś nowe pomysły/interpretacje w opisywanym tu temacie, o których nie wiem.
Mój przypadek: Pani od lipa 2024r. pobiera świadczenie rodzicielskie na dziecko. W listopadzie 2024 złożyła wniosek o ustalenie niepełnosprawności na to samo dziecko. W styczniu 2025 otrzymała orzeczenie o niepełnosprawności uprawniające ją do świadczenia pielęgnacyjnego, o które w lutym 2025 (dokładnie dziś) złożyła wniosek. Za luty otrzymała już świadczenie rodzicielskie. Zastanawiam się co zrobić i skłonna byłabym, tak:
1. przyznać zasiłek pielęgnacyjny z wyrównaniem od listopada 2024r. (od miesiąca złożenia wniosku o ustalenie niepełnosprawności),
2. po wydaniu decyzji na ŚP uchylić prawo do świadczenia rodzicielskiego (nie przysługuje ponieważ jest ustalone prawo do świadczenia pielęgnacyjnego).
Nie czepiałabym się tego co już wypłacone tj. świadczenia rodzicielskiego za XI/2024-II/2025, ponieważ w tym czasie nie miała ustalonego prawa do ŚP. Fakt, prawo ustalę jej za ten okres, ale dopiero teraz, więc moim zdaniem nie powinno mięć to wpływu na wypłacone już ŚR.
ElciaB
Stażysta
Od: 13 mar 2023, 10:04
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne

Napisano: 21 lut 2025, 10:36

Tom. powiedz, co myślisz o tym co wyżej?
ElciaB
Stażysta
Od: 13 mar 2023, 10:04
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne

Napisano: 21 lut 2025, 10:55

ja myślę, że przysługują jej oba świadczenia ale póki co jestem w mniejszości :lol:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x