Witam mam pytanie dziewczyna urodziła w sierpniu 2015 dziecko była na praktyce uczy się w zawodówce pobrała zasiłek macierzyński od sierpnia do grudnia - wróciła do szkoły Teraz w styczniu przyszła i złożyła mi na rodzicielskie Upewnijcie tylko nie należy się prawda?
dlaczego ma nie mieć prawa do rodzicielskiego? Jeżeli teraz nie ma zas. macierzyńskiego z ZUS lub KRUS to przyznajesz od stycznia do sierpnia - jeżeli szkoła nie przeszkadza jej w sprawowaniu opieki nad dzieckiem
Według mnie dziewczynka powinna zgłosić się do ZUS i tam powinni jej przyznać dalszy zasiłek macierzyński w wysokości 1000 zł miałam już taki przypadek ZUS wyrównał do 1000, zł za styczeń tj do ukończenia 52 tygodnia życia
gdyby z tego zasilku macierzynskiego nie zrezygnowala wracajac do pracy (praktyki) to by miala z zus od stycznia minimum 1000, ale jesli zrezygnowala (podobno mogla) to powrotu juz chyba nie ma
nieprawda:) rodzicielskie nie przysluguje jesli ktos OTRZYMUJE zasilek macierzynski w okresie na ktory ustala sie prawo do rodzicielskiego a nie otrzymywal w okresie innym niz okres ustalania prawa do swiadczenia rodzicielskiego