św. rodzicielskie a zas. stały - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 06 mar 2017, 11:55

osoba pobierająca zas. stały rodzi dziecko i przysługuje jej św. rodzicielskie. Czy w takim razie pomniejszamy stały czy on się juz w ogole nie należy na czas św. rodzicielskiego?
krawkat
Stażysta
Od: 27 cze 2016, 8:42
Zajmuję się:

Napisano: 06 mar 2017, 12:15

świadczenie rodzicielskie wliczamy do dochodu na nowo przeliczasz zasiłek stały
Gość

Napisano: 06 mar 2017, 12:46

świadczenie rodzicielskie to 1000 zł
a więc dochód własny przekracza kwotę 514 zł
moim zdaniem się wtedy zas. stały nie należy
zofian

Napisano: 06 mar 2017, 13:17

zofian pisze:świadczenie rodzicielskie to 1000 zł
Tak tylko chyba ten dochód jeszcze trzeba podzielićco najmniej na 2 jeśli jest dziecko ( a może jest wiecej członków rodziny i/lub inny dochód) prawda.
lonka

Napisano: 06 mar 2017, 19:54

kryterium dochodowe (514 zł) nie może przekraczać dochodu własnego klientki w przedstawionym przykładzie przekracza bo św rodzicielskie wynosi chyba 1300 zł miesięcznie, nie należy się zas. stały :o
alla601

Napisano: 06 mar 2017, 20:27

lonka pisze:
zofian pisze:świadczenie rodzicielskie to 1000 zł
Tak tylko chyba ten dochód jeszcze trzeba podzielićco najmniej na 2 jeśli jest dziecko ( a może jest wiecej członków rodziny i/lub inny dochód) prawda.
Art. 37. [Zasiłek stały]
1. Zasiłek stały przysługuje:
2) pełnoletniej osobie pozostającej w rodzinie, niezdolnej do pracy z powodu wieku lub całkowicie niezdolnej do pracy, jeżeli jej dochód, jak również dochód na osobę w rodzinie są niższe od kryterium dochodowego na osobę w rodzinie.

ja bym raczej przeczytała ze zrozumieniem zapis artykułu 37 ust. 1 pkt - gdzie mowa jest o dochodzie osoby .... zanim coś w tym przypadku podzielę
osoba dostaje świadczenie na siebie 1000 zł i raczej jest to więcej niż 514 zł
wiem ,że po popdzieleniu na ilość osób może sie kwalifikować - ale jaki napisałam nie kwalifikuje się bo dochód własny wynosi więcej już 514
zofian

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x