Św rodzicielskie - Pani pozostaje w zatrudnieniu ale dostała ODMOWE Z ZUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 13 cze 2023, 12:50

Witam, pomóżcie co w takiej sytuacji:
wpłynął do mnie wniosek o świadczenie rodzicielskie i po weryfikacji w empatii wyszło, że Pani pracowała w firmie na umowie zlecenie od 2021r. a w listopadzie 2022r. (będąc już w ciąży) przeszła na umowę o pracę. Z tego też powodu dostała z ZUS decyzję odmowną do zasiłku macierzyńskiego, ponieważ zarzucili jej, że to przejście na umowę o pracę podyktowane było celowym zyskiem prawa do macierzyńskiego.
Tak więc Pani złożyła wniosek o świadczenie rodzicielskie.
Czy w tym przypadku wystarczy, że na potwierdzenie dostarczy mi do wniosku decyzję odmowną z ZUS i ja jej mogę przyznać? Czy to, że pozostaje w zatrudnieniu nie robi wtedy różnicy?
Kattis
Referent
Od: 23 sty 2018, 16:26
Zajmuję się: ŚR, FA, DM

Napisano: 14 cze 2023, 8:26

podbijam, może jednak ktoś pomoże? :cry: :cry:
Kattis
Referent

Napisano: 14 cze 2023, 8:43

U mnie wołaliśmy zaświadczenie od pracodawcy coś w stylu, że nie wykonuje pracy i przebywa na urlopie bezpłatnym. Samo pozostawania w stosunku pracy nie ma znaczenia tylko jego wykonywanie.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 14 cze 2023, 8:45

Z tego co piszesz rozumiem, że jest cały czas w zatrudnieniu. A jeśli tak, to zatrudnienie to nie może uniemożliwiać jej sprawowania osobistej opieki (np. praca zdalna w domu). Jeśli pracuje w "zwyczajnym" trybie, ŚR nie przysługuje.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 14 cze 2023, 11:34

Tak pozostaje w zatrudnieniu, ale przebywa teraz na zasiłku macierzyńskim więc pracy nie wykonuje. Tyle, że ZUS jej odmówił wypłaty zasiłku macierzyńskiego, dlatego stara się o świadczenie rodzicielskie
Kattis
Referent

Napisano: 14 cze 2023, 11:40

W ustawie jest mowa o otrzymywaniu zasiłku macierzyńskiego, więc jeśli nie otrzymuje i masz na to nawet papier, to ŚR śmiało można przyznać
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 14 cze 2023, 12:44

Dziękuję! :D
Kattis
Referent

Napisano: 14 cze 2023, 12:52

To może przebywa na urlopie macierzyńskim bez prawa do zasiłku macierzyńskiego? I nie planuje powalczyc z ZUSem o to, odwołanie, sąd itd?? Zeby nie było tak ze za chwile dostanie wyrównanie tego macierzyńskiego za ten sam okres?
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 14 cze 2023, 15:15

Też już mi to odwołanie przyszło do głowy, będę Panią dopytywać. Narazie zrobiłam jej wezwanie żeby udokumentowała mi, że nie ma przyznanego zasiłku z zus i że nie świadczy pracy (ma mi przynieść zaświadczenie pracodawcy).
Wiem, że Pani ma radcę prawnego, a od urodzenia dziecka minęły już 3,5msc więc podejrzewam, że jest już po odwołaniu.
Poza tym oprócz tego, że pani przeszła ze zlecenia na etat będąc już w ciąży, to po małym śledztwie okazało się, że jest to firma rodzinna 8-) może ZUS też znalazł faktycznie jakieś nieścisłości i jej tego zasiłku nie przyzna.
Będę jednak dociekać i uważać.
Kattis
Referent

Napisano: 14 cze 2023, 15:20

Ale nie możesz przecież jej nie przyznać ŚR ze względu na to, że "może będzie miała wyrównanie z ZUS". Na dzień dzisiejszy nic nie "śmierdzi" i ŚR jej się należy. We wniosku podpisuje oświadczenie pod odpowiedzialnością, że nie ma innych świadczeń i to Ci wystarczy.
O wszelkich zmianach musi Cię informować.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x