a jakby Polka była rozwiedziona z 1 -szym i hajtnięta z 2-gim, od 1-dszego ma alimenty to co nie liczysz tych alimentów, przecież to jest dochód nieopodatkowanyHawcia pisze: ↑08 lip 2024, 13:09anetag pisze: ↑08 lip 2024, 10:23Nie bardzo rozumiem twój tok rozumowania ? A jakbyś to robiła gdyby to była Polka rozwiedziona z Polakiem też nie żądasz alimentów?Hawcia pisze: ↑05 lip 2024, 15:31
Wg mnie nie musi mieć zasądzonych alimentów chyba że mi to ktoś wyjaśni, i zrozumiem bo od kilkunastu lat robię źle. W ustawie jest ... art. 3 pkt 17 c osobie samotnie wychowującej dziecko – oznacza to pannę, kawalera, wdowę,wdowca, osobę pozostającą w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osobę rozwiedzioną, chyba że wychowuje wspólnie co najmniej jedno
dziecko z jego rodzicem
Art. 7. Zasiłek rodzinny nie przysługuje, jeżeli:
osobie samotnie wychowującej dziecko nie zostało ustalone, na rzecz dziecka od
jego rodzica, świadczenie alimentacyjne na podstawie tytułu wykonawczego
pochodzącego lub zatwierdzonego przez sąd, chyba że:
a) rodzice lub jedno z rodziców dziecka nie żyje,
b) ojciec dziecka jest nieznany,
c) powództwo o ustalenie świadczenia alimentacyjnego od drugiego
z rodziców zostało oddalone
Z tego co pisze Monia ta Pani jest mężatką co wynika z definicji nie jest osobą samotnie wychowującą. Tylko że o ile mąż Polak może złożyć wniosek na wspólne dziecko to na jej z poprzedniego małżeństwa już nie. Wtedy składa ona na tą dwójkę ale musi wpisać w skład rodziny męża Polaka. Więc bardziej jej się opłaca złożyć wniosek na wszystkie bo nie straci wieledzietności. Może jest jeszcze jakiś haczyk z tym zasądzeniem alimentów krytykę przyjmę oczywiście .
Ta Pani nie jest rozwódką tylko mężatką !!!! Nie jest osobą samotnie wychowującą - a tylko samotnie wychowującej się nie należy rodzinne jak nie ma alimentów zasądzonych .
Ta dyskusja rozpoczęła się nie od tego czy liczyć alimenty tylko czy należy się rodzinne na dzieci ukraińskie dla powtórnej mężatki bez zasądzonych alimentów na dzieci z poprzedniego związku. To co jej mam liczyć jak nie ma zasądzonych alimentów ??? Jeśli by miała zasądzone to oczywiście że liczę . A rodzinne jej się należy nawet bez zasądzonych alimentów gdyz jest mężatką a nie osobą samotnie wychowującąanetag pisze: ↑08 lip 2024, 14:24a jakby Polka była rozwiedziona z 1 -szym i hajtnięta z 2-gim, od 1-dszego ma alimenty to co nie liczysz tych alimentów, przecież to jest dochód nieopodatkowanyHawcia pisze: ↑08 lip 2024, 13:09anetag pisze: ↑08 lip 2024, 10:23Nie bardzo rozumiem twój tok rozumowania ? A jakbyś to robiła gdyby to była Polka rozwiedziona z Polakiem też nie żądasz alimentów?Hawcia pisze: ↑05 lip 2024, 15:31
Wg mnie nie musi mieć zasądzonych alimentów chyba że mi to ktoś wyjaśni, i zrozumiem bo od kilkunastu lat robię źle. W ustawie jest ... art. 3 pkt 17 c osobie samotnie wychowującej dziecko – oznacza to pannę, kawalera, wdowę,wdowca, osobę pozostającą w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osobę rozwiedzioną, chyba że wychowuje wspólnie co najmniej jedno
dziecko z jego rodzicem
Art. 7. Zasiłek rodzinny nie przysługuje, jeżeli:
osobie samotnie wychowującej dziecko nie zostało ustalone, na rzecz dziecka od
jego rodzica, świadczenie alimentacyjne na podstawie tytułu wykonawczego
pochodzącego lub zatwierdzonego przez sąd, chyba że:
a) rodzice lub jedno z rodziców dziecka nie żyje,
b) ojciec dziecka jest nieznany,
c) powództwo o ustalenie świadczenia alimentacyjnego od drugiego
z rodziców zostało oddalone
Z tego co pisze Monia ta Pani jest mężatką co wynika z definicji nie jest osobą samotnie wychowującą. Tylko że o ile mąż Polak może złożyć wniosek na wspólne dziecko to na jej z poprzedniego małżeństwa już nie. Wtedy składa ona na tą dwójkę ale musi wpisać w skład rodziny męża Polaka. Więc bardziej jej się opłaca złożyć wniosek na wszystkie bo nie straci wieledzietności. Może jest jeszcze jakiś haczyk z tym zasądzeniem alimentów krytykę przyjmę oczywiście .
Ta Pani nie jest rozwódką tylko mężatką !!!! Nie jest osobą samotnie wychowującą - a tylko samotnie wychowującej się nie należy rodzinne jak nie ma alimentów zasądzonych .
Mnie się wydaje, że ma tu znaczenie że wnioskodawcą jest UKR więc wg mnie z Funduszu Pomocy ale może jeszcze ktoś???