świadczenia po zasądzeniu alimentów
świadczenia po zasądzeniu alimentów
co robicie po zasądzeniu alimentów od biologicznych? ja wszczynam po rozprawie postępowanie dla rz. maja mi dostarczyć wyrok. jak dostarczą to pomniejszam świadczenie o 50 % zasądzonych alimentów. jak rz mówi, że biologiczny nie płaci to odsyłam do komornika- moje możliwości wyczerpane. jak przyniosą od komornika pismo, że egzekucja bezskuteczna to wyrównam świadczenie. a jak wy robicie ?
Re: świadczenia po zasądzeniu alimentów
gdzie to jest napisane, że odejmujemy rodzinie 50% świadczenia na dziecko w przypadku ZASĄDZOPNYCH alimentów?? W ustawie jest zapis, że odejmujemy 50% od dochodu dziecka, a przecież alimenty, których nie otrzymują fizycznie to nie jest dochód dziecka. Tym samym Twoje działanie jest bezprawne.
gdzie to jest napisane, że odejmujemy rodzinie 50% świadczenia na dziecko w przypadku ZASĄDZONYCH alimentów?? W ustawie jest zapis, że odejmujemy 50% od dochodu dziecka, a przecież alimenty, których nie otrzymują fizycznie to nie jest dochód dziecka. Tym samym Twoje działanie jest bezprawne.
zgadzam się z asią, ale skoro wystąpiliśmy do sądu o alimenty bo rodzina sama nie chciała tego zrobić to powinniśmy doprowadzić sprawę do końca - takie jest moje zdanie. nie będę miała nic przeciwko jeśli przyniosą mi pismo od komornika, ze egzekucja jest bezskuteczna to wtedy wypłacę z wyrównaniem, ale jeśli rodzina ma wyrok i nie otrzymuje alimentów i nie idzie z tym do komornika to nie oszukujmy, ale najczęściej dzieje się tak jak rodzina biologiczna mieszka razem z rodziną zastępczą i wspólnie wychowują dziecko. Rodzice biologiczni zajmują się dzieckiem ale nie wystąpią o przywrócenie władzy i rozwiązanie rodziny bo od pcpr dostaną więcej niż z ops. a zgodnie z art. 112 (1)
Jeżeli sąd opiekuńczy nie postanowi inaczej, obowiązek i prawo wykonywania bieżącej pieczy nad osobą małoletniego umieszczonego w rodzinie zastępczej albo w placówce opiekuńczo-wychowawczej, jego wychowania oraz
reprezentowania w dochodzeniu świadczeń przeznaczonych na zaspokojenie potrzeb jego utrzymania
należą do rodziny zastępczej albo placówki opiekuńczo-wychowawczej. Inne obowiązki i prawa wynikające z władzy rodzicielskiej należą do rodziców małoletniego.
- jeśli chodzi o świadczenia to moim zdaniem są to też świadczenia alimentacyjne
Jeżeli sąd opiekuńczy nie postanowi inaczej, obowiązek i prawo wykonywania bieżącej pieczy nad osobą małoletniego umieszczonego w rodzinie zastępczej albo w placówce opiekuńczo-wychowawczej, jego wychowania oraz
reprezentowania w dochodzeniu świadczeń przeznaczonych na zaspokojenie potrzeb jego utrzymania
należą do rodziny zastępczej albo placówki opiekuńczo-wychowawczej. Inne obowiązki i prawa wynikające z władzy rodzicielskiej należą do rodziców małoletniego.
- jeśli chodzi o świadczenia to moim zdaniem są to też świadczenia alimentacyjne
zgadzam się z Tobą, że bez sensu jest ten art. o alimentach od wszystkich rodziców biologicznych, bo skoro i tak nie maja z czego żyć a tu jeszcze alimenty do płacenia, ale mimo to nie masz podstaw do obcinania rodzinom świadczenia o połowę. Można ich postraszyć, że jeśli nie pójdą do komornika to... bo zgodnie z kodeksem rodzinnym to do ich obowiązków należy jak napisałaś dochodzenie świadczeń dla dzieci.
myślę tak:
dochodem jak mówi ustawa są \"otrzymywane\" alimenty - czyli \"otrzymywane\" fizycznie pieniądze, bo trudno to inaczej rozumieć,
więc wyrok alimantacyjny nie jest dochodem, tak jak nie jest dochodem sama decyzja o rencie, tylko otrzymywane pieniądze z renty
patrząc w ten sposób ustawodawca musiałby wpisać zasądzone, przyznane alimenty żebyśmy mogli pomniejszać o 50% dochodu na podstawie wyroku
czy to logiczne waszym zdaniem?
naturalnie swoją drogą wymuszamy pójście do komornika
dochodem jak mówi ustawa są \"otrzymywane\" alimenty - czyli \"otrzymywane\" fizycznie pieniądze, bo trudno to inaczej rozumieć,
więc wyrok alimantacyjny nie jest dochodem, tak jak nie jest dochodem sama decyzja o rencie, tylko otrzymywane pieniądze z renty
patrząc w ten sposób ustawodawca musiałby wpisać zasądzone, przyznane alimenty żebyśmy mogli pomniejszać o 50% dochodu na podstawie wyroku
czy to logiczne waszym zdaniem?
naturalnie swoją drogą wymuszamy pójście do komornika
Oprócz świadczenia po zasądzeniu alimentów - Stare tematy przeczytaj również:
odpłatność osoby pełnoletniej w RZ
Kontrola PFRON
marta
środki PFRON
koszty eksplatacji domu w rodzinnym domu dziecka
AS koszty eksperta
AS B1
usamodzielnienie
Moduł II i pytanie o czas!