Świadczenia rodzinne a współprowadząca działalnośc gospodarc - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 18 lis 2016, 9:42

Witam Pani składa na świadczenia rodzinne.W 2015r. w marcu skończyła zatrudnienie świadectwo pracy i przeszła do firmy męża na zasadzie współprowadząca działalność gospodarczą.Pobierała zasiłek chorobowy i zasiłek macierzyński oczywiście ten wysoki.Teraz nie wiem daje odmowę bo dochód przekracza? Zaznaczam że macierzyński skończył się w październiku 2016r. Czy liczę uzysk nie bardzo wiem na jakiej podstawie mam go liczyć bo żadnej umowy o pracę nie ma pomóżcie
Urzędnik1

Napisano: 18 lis 2016, 10:35

ja miałam podobną sytuację w 500+. w roku bazowym zasiłek chorobowy i macierzyński z tytułu współprowadzenia działalności gospodarczej męża, obecnie zasiłek dla bezrobotnych. Policzyłam dochody bazowe i uzysk z zasiłku dla bezrobotnych. Oczywiście dochód przekroczył na pierwsze dziecko. Pani się odwołała do SKO, a SKO utrzymało naszą decyzję w mocy. Powołałam się na katalog dochodów utraconych, że macierzyński utracamy po utracie zatrudnienia, a definicja zatrudnienia/pracy zarobkowej z ustawy nie przewiduje współprowadzenia działalności.
nowa500
Stażysta
Od: 23 lut 2016, 15:10
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x