świadczenie na starych zasadach dla rodziny zastępczej - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 24 sty 2021, 18:26

Dzień dobry,
Mam spokrewnioną rodzinę zastępczą otrzymującą świadczenie na starych zasadach. Rodzina zastępcza zaczęła otrzymywać alimenty na dziecko co miesiąc w innych kwotach przekazywane przez komornika. Czasami kwoty różnią się między sobą o 50 zł a czasami i 400zł. Co w tym przypadku robicie z decyzją, co miesiąc zmieniacie decyzję? już zaczynam gubić się w tych decyzjach :shock:
Paulinapcpr
Praktykant
Od: 04 kwie 2017, 23:02
Zajmuję się: piecza zastępcza
księgowość

Napisano: 16 lut 2024, 9:09

o ja też jestem zainteresowana tematem
beadoro
Praktykant
Od: 28 kwie 2022, 13:57
Zajmuję się: DPS

Napisano: 16 lut 2024, 15:46

no należy co miesiąc zmieniać niestety... jaka kwota świadczenia ma na tych starych zasadach ? bo warto rozważyć czy nie opłaca się tej spokrewnionej wyrazić zgodę na uchylenie tej dotychczasowej decyzji po czym przyznać jej na nowych obowiązujących zasadach... wtedy ma 899 zł gwarantowane + alimenty bez odliczania
TOMASZ18
Stażysta
Od: 16 mar 2016, 9:42
Zajmuję się:

Napisano: 19 lut 2024, 14:45

Paulinapcpr pisze:
24 sty 2021, 18:26
Dzień dobry,
Mam spokrewnioną rodzinę zastępczą otrzymującą świadczenie na starych zasadach. Rodzina zastępcza zaczęła otrzymywać alimenty na dziecko co miesiąc w innych kwotach przekazywane przez komornika. Czasami kwoty różnią się między sobą o 50 zł a czasami i 400zł. Co w tym przypadku robicie z decyzją, co miesiąc zmieniacie decyzję? już zaczynam gubić się w tych decyzjach :shock:
ja miałam taką sytuację tyle tylko, że alimenty z miesiąca na miesiąć różniły się czasami o 30 groszy.... najczęściej robiłam zmianę decyzji na kwartał. prosiłam wtedy rodziny żeby napisały mi wniosek z prośbą o przyznawanie świadczenia od 1 dnia miesiąca na zasadach okreslonych w ustawie o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej. moim argumentem było również to, że w ustawie o pomocy społecznej nie ma nic o świadczaeniu po 18 r.ż. więc rodzina po 18 nic by nie dostawała bo nie było możliwości żeby sobie nagle przejść na nowe zasady. w ciągu 6 lat pracy udało mi się wszystkie rodziny "przenieść" na nowe zasady i nie mamy już nikogo na starych.
monika.PCPR
Praktykant
Od: 20 mar 2023, 13:39
Zajmuję się: PS/ŚW

Napisano: 04 mar 2024, 11:36

Mam pytanie odnośnie tych "starych zasad". Czy wpływ pod tytułem "kieszonkowe" uznalibyście jako dochód dziecka?
beadoro
Praktykant

Napisano: 05 mar 2024, 0:12

beadoro pisze:
04 mar 2024, 11:36
Mam pytanie odnośnie tych "starych zasad". Czy wpływ pod tytułem "kieszonkowe" uznalibyście jako dochód dziecka?
Nie. katalog tego co jest dochodem dziecka określa ustawa.....
Grzegorz_I
Stażysta
Od: 31 lip 2018, 12:28
Zajmuję się: Piecza zastępcza

Napisano: 08 mar 2024, 9:23

Muszę się podzielić dylematem odnośnie umieszczenia dzieci w pieczy zastępczej i tzw. "starych zasad"
Rodzina zastępcza otrzymuje świadczenie na pokrycie kosztów utrzymania 2 dzieci w wysokosci 988,20 zł. Ojciec biol. miał zasądzone alimenty od 2012 r. i nie wywiązywał się z tego obowiązku. Nagle Powiat, który finansuje świadczenie powziął informację dot. "możliwości zabezpieczenia przez komornika alimentów" i zwraca się z prośbą o ustalenie ewentualnego dochodu dzieci(w przypadku zaistnienia dochodu, pomoc rodzinie zastępczej winna być pomniejszona o połowę dochodu dziecka tj. 60% x 1647 zł - 50% dochodów dziecka). Rodzina zastępcza złożyła oświadczenie, "że alimenty nie wpływają na jej konto", aczkolwiek od roku wpływa po 200 zł tytułem "kieszonkowego" na konta bankowe małoletnich. Powiat z którym koresponduje uznał, że te 200 zł stanowi dochód dziecka i należy pomniejszyć świadczenie o 50% x 200 zł. Przyjełam stanowisko tego Powiatu i wszczęłam postępowanie w sprawie ustalenia nienależnie pobranego świadczenia na pokrycie kosztów utrz. dz. W toku okazało się, że to wpływy nie są stałe i w tej samej kwocie (są 2 miesiące, gdzie dzieci nie mają wpływu lub wysokości wpływu wynosi 300 i jest tytułowany "na urodziny", "na mikołajki".
Moje pytanie, co zrobić w tej sytuacji?? Wydawać decyzję dotyczącą nienależnie pobranego świadczenia z rozbiciem na miesiące, w których dochód występował?
beadoro
Praktykant

Napisano: 08 mar 2024, 9:24

Grzegorz_I co o tym myslisz?
beadoro
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU