świadczenie np .Pilne doTom , Ewalu,Elmer kb proszę wypowie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 24 sie 2016, 7:13

Kochani mam taką sytuację i nie bardzo wiem co zrobić :
pani pobiera zr , niestety nie zgłosiła w porę,że poszła do pracy w grudniu 15, teraz wyszło dopiero,Co z tym robić dochód za styczeń powoduje przekroczenie ., mimo wszystko od lutego łapała by sie za zł za zł, kobitka pobierała dalej pełne wysokości czy zmieniać jej dopiero na zł za zł od momentu
zgłoszenia a tamto do zwrotu czy inaczej sie cofa z decyzją.
Nie wiem kompletnie co zrobić jak dec o zwrocie była wystawiona a nie powinna być . w sumie to ona chyba nienależnie pobierała przez ten okres ale może źle myślę. Koobita oczywiście na wpłaciła ale z powodu,że nie maiała.
Drugie moje, pytanie jeżeli wystawicie zła decyzję co dalej z nią robicie, czy kierownik może ja zmienić czy do sko od razu.
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Napisano: 24 sie 2016, 9:33

troche zbyt chaotycznie to napisalas, nie bardzo rozumiem :) ten uzysk z grudnia ktory wyszedl teraz, a ktory powoduje zmniejszenie wysokosci swiadczen od lutego - to w tej sprawie masz wystawiona decyzje o nienaleZnych ?? to z decyzja o zwrocie to jakas inna sprawa?:)
jesli wydasz zla decyzje i ona sie uprawomocni to nie mozna jej ot tak sobie samemu bez niczego zmienic:) ale to co zrobic zalezy od tego czemu byla wydana zle
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 24 sie 2016, 19:35

Dziękuję za odzew,(myślę,że była wydana żle) tak chodzi o jedną sytuację ) pani miała przyznany zr na 15/16 w grudniu 15 roku poszła do pracy o czym nas nie powiadomiła parę miesięcy póżniej nas poinformowała raczej wyszło przy 500 ,że poszła do pracy i dostarczyła dochód za styczeń 16 i od lutego mogłaby się łapać na zł za zł gdyby w porę nas poinformowała, ale tego nie zrobiła. ŻĄdaliśmy od niej zwrotu za te parę miesięcy i od momentu zgłoszenia dopiero zmieniliśmy do końca zasiłkowego na zł za złi tu był nasz chyba olbrzymi bład. Dowiedziałam się żę powinnam do lutego cofnąć się z decyzją i ustalićprawo od lutego w niższej wysokości zł za zł i z tego jej potrącać, ja tego nie rozumiem?? KB podpowidz czy jeżeli zgłasza nam taką sytuacje po tak długim czasie to nie można żadać zwrotu? CHodzi mi ,żę nie zgłosiła tego w porę wiec jak jej mogę załóżmy w lipcu zmienić decyzję od lutego i jak to policzyć jeżeli do tej pory pobierala pełne wysokośći a nie powinna. Ja zgłupiałam . Nie wiem co robić dalej. Kobita oczywiście nie wpłaciła zwrotu,miimo że zapewniała żer wplaci czy zrobiono dobrze ,że żądano zwrotu i zmieniono decyzję od momentu zgłoszenia JAk ty byś to zrobiła. Rozumiem jak zgłosiłaby to w porę i zmiana na zł za zł ale wtedy nie ma zwrotu ale w takiej sytuacji Jestem nowa kompletnie nie wiem co dalej z tym robić.Oczywiśćie dec sa już prawomocne .
Jeżeli możesz podpowiedz mi jak ty robisz żądanie zwrotu, krok po kroku np. uchylenie i ile a czekasz i po jakim czasie żądasz zwrotu i ile czekasz jak wy praktykujecie jeżeli osoba umawia sie że wpłaci a nie wpłaca czy najpier wystawiacie ogólną decyzję a co z odsetkami, jeżeli nie wpłaci co robicie dalej , chętnie skorzystam z waszej pomocy i porady(może jakiś wzór)jak wyglada decyzja o wszczęciu postępowania .Proszę podpowiedz.
Bardzo dziekuje za odpowiedz chyba tak jak pisałam mam dość i panicznie się boje :( :?
Jeszce jedno pytanko pani rodzi dzicko 20 lipca , 9 sierpnia przynosi wniosek o rodzicielskie od kiedy jej przysluguje świadczenie ( od ur. z wyrównaniem czy od miesiąca w torym złożyyła wniosek od 1 sierpnia, bo juzsie zamotałam , widze że proste rzeczy mnie przerastają , i nabieram watpliwości do oczywistych spraw.
ab83
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 26 sie 2016, 9:36

Podpowiecie???
ab83
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 26 sie 2016, 9:52

no to pojechaliscie po bandzie:) niewazne kiedy wam zglosi zmiane, prawo weryfikujesz zawsze od momentu kiedy zaszla zmiana,wiec powinnas kobiecie zmienic wysokosc swiadczen na mniejsza od lutego a po tym jak ta decyzja zmieniajaca by sie uprawomocnika - wszczelabys postepowanie o ustaleniu nienaleznych i zwrocie, wszystko to co bylo wyplacone pona kwote ktora przysluguje po nowemu od lutego - byloby nienaleznym...czyli wasza decyzja zadajaca zwrotu nadaje sie do uwalenia:) chyba zostaje wam wniosek do sko o uniewaznienie tej decyzji o zwrocie i tej o zl za zl od pozniejszego okresu niz luty (bo rozumiem,ze nie uchyliliscie prawa do swiadczen tylko zazadaliscie zwrotu za okres od lutego do dnia kiedy do was przyszla z tym dochodem uzyskanym od grudnia) - po wyeliminowaniu tych decyzji nalezy zrobic to co nalezalo od razu - czyli zmniejszyc wysokosc swiadczen od lutego i potem(po uprawomocnieniu sie decyzji zmieniajacej) ustalic nienalezne i zazadac zwrotu (potracac je potem z tego co jest przyznane)... jesli kobieta zgodzilaby sie na uchylenie tych decyzji to mozesz sobie zaoszczedzic wysylania wniosku do sko, bo za zgoda strony bedziesz mogla je uchylic sama...
a to drugie pytanie to by wystarczylo w ustawe zajrzec:) - wyrownujesz - na zlozenie wniosku o swiadczenie rodzicielskie mamusia ma czas 3 miesiace od urodzenia dziecka - jesli zlozy w tym czasie to wyrownujesz
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 26 sie 2016, 17:23

Matko boska :cry: Kb dziękuje za wszelkie podpowiedzi, nie wiem czemu i jak to sie stało ,że zaistniały takie blędy, myslałyśmy ,że tak powinno być w życiu bym nie przypuszczała ,że prawo działa wstecz w sytuacji jeżeli osoba w pore czegoś nie zgłosi, może dlatego ,że niedawno rzuciłam sie na głęboką wodę śr i fa, ale to mnie nie tłumaczy w zaden sposób.Kb podpowiedz jeżeli możesz co ty byś zrobiła w tej sytuacji i jak to całe kpa powinno wyglądać w takiej sytuacji. Bardzo bym była wdzięczna jeżeli otrzymałabym jakieś wzory. Jak tu wybrnać, będę próbowała skontaktować sie ze stroną. Co powinnam teraz uczynić za każdą odp dziękuję. Jezeli chodzi o rodzicielskie to jeżeli kobitka ur. w kwietniu , wniosek w sierpniu to prawo przysługuje jej od 1 sierpnia?
Załóżmy że zmienimy te decyzje musimy sie cofnąć do pierwotnej z 2015 i ja zmienić na zł zeż czekam 2 tyg na uprawomocnienie ?) Boje sie jeszcze o jedno kwoty świadczeń ood lutego zł za zł będzie pewnie wyższa niż od czerwca jak tu to ogarnąć , boże jak w programie??/
Kb wiem ,że cie zameczam nie mam nikogo kogo mogę sie podpytać forum mi pozostaje.
Jak u ciebie ogólnie wyglada żadanie zwrotu
Jak wyglada pierwsza dec, jeżeli jest, ządam zwrotu i ktoś wpłaca ok a jeżeli musze wydać żz a wiem ze kktoś nie będzie wpłacał co dalej robić.
Z góry przepraszam za wszystkie może banalne a może trudne pytania i liczę na odpowiedzi, Dziękuję i pozdrawiam.
ab83
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x