Pani złożyła na św. piel nad matką, pani ma emeryture , dałam odmowę że jest emerytura i że niepełnosprawność powstała przed 18 rokiem życia. Pani sie odwołała, sko dało do ponownego rozpatrzenia. uznali że Pani ma prawo wyboru świadczenia, jeżeli złoży wniosek do zus o zawieszenie emerytury to ja mam przyznać jej świadzczenie, ktoś miał z was taki przypadek
M. mówił, że nie wystarczy zawieszenie emerytury, prawo ma ustalone a nas interesuje prawo do emerytury, nawet jeśli ma zawieszone i nie wypłacane
ale coś się dzieje w tej sprawie, bo miałam już telefon, o wyrównanie różnicy między emeryturą a świadczeniem pielęgnacyjnym
mam taką opinię że zgodnie z art 103 ust. 3 ustawy o emeryturach i rentach osoba moze zawiesić prawo do emerytury i renty, nasze sądy uważają że jak przedstawi mi decyzję o zawieszeniu prawa do emerytury to mam przyznać świadczenie
Wykonując zalecenia decyzji SKO - wezwij osobę do przedłożenia decyzji zus o zawieszeniu wypłaty emerytury i przyznaj świadczenie od następnego dnia.
W przypadkach kolejnych wniosków... taka sama procedura: wniosek, odmowa, odwołanie,dec.SKO