Pan pobierał świadczenie pielęgnacyjne na matkę do grudnia 2023 r. Decyzja wydana przez SKO. nowe orzeczenie ze stycznia, złożony wniosek o świadczenie pielęgnacyjne. Będzie odmowa. Na co się teraz powołać, jakie artykuły? Ma może koś wzór decyzji odmownej?
Panu przyznajesz po strych zasadach czyli dalej się powołujesz na te stare przepisy które obowiązywały (i obowiązują dalej dla tych co składają wniosek na zasadach obowiązujących do 31 grudnia 2023)
Mam podobna sytuację, też orzeczenie wydane do 31.12.2023 r. ŚP było pobierane na męża, orzeczenie nowe wydane w dniu 17.01.2024 roku. Czy za okres 01.01.2024 - 16.01.2024 mogę żonie wypłacić ŚP na zasadach określonych w ustawie z dnia 19 grudnia 2023 r. o szczególnych rozwiązaniach w celu zachowania ważności niektórych orzeczeń o niepełnosprawności oraz o stopniu..... ????
Ze strony MRIPS
"6. Czy będę mogła kontynuować na prawach nabytych pobieranie świadczenia pielęgnacyjnego przyznanego na okres ważności dotychczasowego orzeczenia o znacznym stopniu niepełnosprawnści syna, w przypadku gdy syn nad którym sprawuję opiekę, uzyska nowe orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności ?
W przypadku, gdy syn, nad którym sprawowana jest opieka, uzyska nowe orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności, rodzic zachowa prawo do świadczenia pielęgnacyjnego, zgodnie z zasadą praw nabytych i będzie mógł kontynuować jego pobieranie na dotychczasowych, tj. obowiązujących do 31 grudnia 2024 r., warunkach, przez okres ważności nowego orzeczenia wydanego osobie niepełnosprawnej. Warunkiem zachowania w takim przypadku prawa do świadczenia pielęgnacyjnego będzie złożenie wniosku o nowe orzeczenie o stopniu niepełnosprawności w terminie 3 miesięcy, licząc od następnego dnia, w którym upłynął termin ważności poprzedniego orzeczenia, a następnie złożenie wniosku o przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego w terminie 3 miesięcy od dnia wydania nowego orzeczenia.
"
kochani mam pytanie bo szukam na forum i nie moge znaleźć...
stare zasady... pani pobiera na męża.. skończyło sie orzeczenie ...złożono nowy wniosek...
moje pytanie brzmi:
czy nadal robimy odmowę ŚP i pani sie odwołuje do SKO? czy sami już przyznajemy kontynuację?
ja bym sie skłaniała do odmowa/SKO.
jestem po rocznej przerwie wiec przyswajam wiedze:D
a wy jak to widzicie? podpowiedzcie
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
Cześć, mam świadczenie pielęgnacyjne na starych zasadach. 15 lutego człowiek przyniósł nowe orzeczenie z dnia 01.02.2024 r., które w pkt 7 ma wpisane, że nie wymaga. Jeżeli świadczenie za luty wypłaciliśmy to świadczenie jest nienależnie pobrane?