świadczenie pielęgnacyjne a dodatek wychowawczy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 15 lip 2015, 11:45

matka pobiera świadczenia rodzinne wraz z dodatkiem z tytułu urodzenia dziecka na dziecko B.
Dzisiaj przychodzi tatuś (małżonek w/w) z orzeczeniem na dziecko A i chce dostać świadczenie pielęgnacyjne na dziecko A (orzeczenie spełnia warunki).
Moje pytanie: czy mu się należy? Jak czytać art 17 ust. 5 pkt 4 naszej wspaniałej ustawy? i jak się do tego ma wyrok trybunału? Ja po przeczytaniu art 17 ust. 5 pkt 4 powiedziałam,że się nie należy, a on mi z tekstem że był w innym ośrodku i tam pani powiedziała mu, że mu się należy bo to dotyczy innego dziecka... pytam się gdzie to jest napisane, ze jeśli dotyczy innego dziecka to się należy...
Pomóżcie bo jutro ma wrócić ponownie!
oleńka123

Napisano: 15 lip 2015, 11:55

5) na osobę wymagającą opieki jest ustalone prawo do dodatku do zasiłku rodzinnego, o którym mowa w art. 10, prawo do specjalnego zasiłku opiekuńczego, prawo do świadczenia pielęgnacyjnego lub prawo do zasiłku dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów;
a z Twojej wypowiedzi wynika, że matka dodatek pobiera nie na to dziecko
Kati@

Napisano: 15 lip 2015, 12:01

a pkt 4? 4) "członek rodziny osoby sprawującej opiekę ma ustalone prawo do dodatku do zasiłku rodzinnego, o którym mowa w art. 10, specjalnego zasiłku opiekuńczego, świadczenia pielęgnacyjnego lub zasiłku dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów"
żona to przecież członek rodziny. i ona ma ustalone prawo do SR wraz z dodatkiem wychowawczym...
oleńska123

Napisano: 15 lip 2015, 12:05

coś pomieszałam, masz rację
Kati@

Napisano: 15 lip 2015, 12:50

Może się mylę, ale chyba był wyrok trybunału w sprawie dwóch świadczeń pielęgnacyjnych na dwójkę dzieci dla dwojga rodziców - to był koniec ubiegłego roku, albo początek tego, wyrok był na tak, że na dwoje dzieci w jednej rodzinie mogą być dwa świadczenia, może analogicznie potraktować świadczenie z wychowawczym. Ustawą tych zmian nie wprowadzono i nawet jak będzie decyzja odmowna to ten ojciec musi odwołać.
wwo

Napisano: 15 lip 2015, 14:52

wwo O to m.in. pytałam: jak wyrok TK ma się do zapisu art. 17 ust. 5 pkt 4. dodam że wyrok dot. zapisu art 17 na dzień 2011-10-13.
oleńska123

Napisano: 15 lip 2015, 21:11

Ja to czytam tak, że ten wyrok bezpośrednio jest skierowany do rodzin dotkniętych niepełnosprawnością kilkorga dzieci (czyli w rodzinie jest więcej niż jedno niepełnosprawne dziecko) i ten wyrok wskazuje jako niezgodny z konstytucją fakt odmawiania przyznania świadczenia pielęgnacyjnego dla drugiego rodzica, kiedy pierwszy rodzic pobiera już takie świadczenie na inne dziecko (czyli jeśli w rodzinie jest dwoje dzieci niepełnosprawnych to zarówno matka jak i ojciec mogą pobierać świadczenie pielęgnacyjne).
W opisanej wyżej rodzinie, jest starsze dziecko niepełnosprawne i młodsze, na które matka pobiera świadczenia rodzinne i dodatek a ojciec stara się o przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego na starsze niepełnosprawne dziecko. Według mnie bezpośredniego przełożenia wyroku tu nie ma, ale sytuacja rodziny jest podobna i też trudna a potrzeby dzieci inne i kiedy niemowlęciu najbardziej potrzebne jest łóżeczko, mleczko i mamusia, to już temu starszemu niepełnosprawnemu, rehabilitacja, edukacja, systematyczna praca i zaangażowanie rodziny w poprawę stanu jego zdrowia poprzez zabiegi prowadzone w domu, jak i poza nim. I tu powstaje pytanie, czy ta matka jest w stanie podołać w pojedynkę tym tak różnym potrzebom dzieci? Ale raczej rozstrzygnąć to może SKO, chyba, że się mylę.
wwo

Napisano: 16 lip 2015, 13:07

A ja w nawiązaniu do wątku wyroku Trybunału Konstytucyjnego powiem tak:
jeśli TK orzeknie o niekonstytucyjności jakiegoś przepisu, to przepis ten traci moc (od kiedy to zależy od wyroku) TK wyrokiem z dnia 18.XI.2014 (SK 7/11) orzekł, że art. 17 ust. 5 pkt 4 ustawy jest niezgodny z art. 71 ust. 1 zdanie drugie Konstytucji RP. Ale dotyczy to w/w art. w brzmieniu obowiązującym na dzień 13.X.2011.
W związku z tym art. 17 ust. 5 pkt 4 o treści: "osoba w rodzinie ma ustalone prawo do dodatku do zasiłku rodzinnego, o którym mowa w art. 10, albo do świadczenia pielęgnacyjnego na to lub inne dziecko w rodzinie" utracił moc.
Ale przecież na dzień dzisiejszy ten sam art. ma taką treść: "członek rodziny osoby sprawującej opiekę ma ustalone prawo do dodatku do zasiłku rodzinnego, o którym mowa w art. 10, specjalnego zasiłku opiekuńczego, świadczenia pielęgnacyjnego lub zasiłku dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów" i taki zapis art. 17 ust 5 pkt 4 jest obowiązujący i należy go stosować.
kasiula

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x