Świadczenie pielęgnacyjne a dział specjalny produkcji rolnej - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 17 wrz 2023, 14:12

Dzień dobry. Mam pytanie. Pani zgłosiła się pod koniec 2020 z orzeczeniem i wnioskiem o świadczenie pielęgnacyjne na dziecko. Zrezygnowała z pracy i świadczenie otrzymała. Jej mąż zatrudniony w jednej firmie od 7 lat. W 2022r mąż tej Pani zarejestrował psa hodowlanego w dziale specjalnym produkcji rolnej (jedna sztuka stada podstawowego dochód 50zl rocznie, ze zwolnieniem od podatku dochodowego). Mąż niezmiennie pracuje na umowę o prace rozlicza się w ZUS. Pytanie, czy dział specjalny bez KRUSu liczy się jako działalność rozlicza?. Czy ta Pani jako żona powinna złożyć oświadczenie że nie zajmuje sie gospodarstwem(tutaj dokładnie hodowlą psów )? Dodam, że z rolnictwem poza działem specjalnym, nie maja nic wspólnego, podatek od norm szacunkowych, bez ziem rolnych, bez statusu rolnika.
Emilia1003
Praktykant
Od: 17 wrz 2023, 14:05
Zajmuję się: Świadczenie pielęgnacyjne

Napisano: 17 wrz 2023, 17:30

Doczytam już ze jeśli żona nie ma prawa do ziemi rolnej to może pobierać. W tej sytuacji nawet mąż nie ma ziemi rolnej, czyli temat mam ogarnięty.
Emilia1003
Praktykant
Od: 17 wrz 2023, 14:05
Zajmuję się: Świadczenie pielęgnacyjne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x