Rentę rodzinną po zmarłym mężu też może dostawać i nawet to będzie opodatkowane. To nie ma znaczenia.
Co do meritum pytania, w art. 3 pkt 22 UŚR pisze: 22) zatrudnienie lub innej praca zarobkowa – oznacza to wykonywanie pracy na podstawie stosunku pracy, stosunku
służbowego, umowy o pracę nakładczą oraz wykonywanie pracy lub świadczenie usług na podstawie umowy agencyjnej, umowy zlecenia, umowy o dzieło albo w okresie członkostwa w rolniczej spółdzielni produkcyjnej, spółdzielni kółek rolniczych lub spółdzielni usług rolniczych, a także prowadzenie pozarolniczej działalności gospodarczej;
Zaś w art. 17 masz powiedziane, kiedy się przyznaje ŚP: Świadczenie pielęgnacyjne z tytułu rezygnacji z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej przysługuje:
1) matce albo ojcu, bla bla bla....
– jeżeli nie podejmują lub rezygnują z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w celu sprawowania opieki nad osobą legitymującą się orzeczeniem ...
Moim zdaniem funkcja radnego to ani zatrudnienie na podstawie umowy o pracę, ani zlecenie, ani dzieło, ani stosunek służbowy, ani RSP. Brak moim zdaniem podstaw do odmowy.
Jeśli dawałbyś odmowę to na jakiej podstawie?
Kiedy mam wątpliwości czy przyznać czy nie, najpierw sięgam po przepis, który wyklucza możliwość przyznania danego świadczenia.
No, chyba, że sądy już na tyle ugruntowały odmienne stanowisko, że nie ma się co kłócić.
Zawsze możesz dać odmowę i puścić do SKO.
Przyznaj świadczenie i nawet się nad tym nie zastanawiaj.
-ja płaciłam kiedyś radnemu zas.rodz i dodatek z tyt.urlopu wych..... dietki ładnie wykazywał w dochodach nieopodatkowanych