Świadczenie pielęgnacyjne a opiekun mieszka osobno - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 29 sty 2020, 16:07

Mam taki przypadek, osoba złożyła wniosek o świadczenie pielęgnacyjne córka na matkę, tyle że nie mieszka z tą matką i napisała mi w oświadczeniu że przyjeżdża do matki codziennie na 4 h i się nią zajmuje przez ten czas..no i teraz niewiem czy tak może być czy to musi być opieka całodobowa i ta osoba musi mieszkać z matką..szukałam jakiś wyjaśnień ale nic nie mogę znaleźć, może ktoś miał taki przypadek więc proszę o odpowiedź :oops:
zuzka
Referent
Od: 10 mar 2017, 12:46
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 30 sty 2020, 11:32

Żaden przepis ustawy nie warunkuje przyznania świadczeń opiekuńczych ( SZO ,ZDO, ŚW. piel.) od wspólnego zamieszkiwania ani od całodobowej opieki.
W przypadku wątpliwości dotyczących sprawowanej opieki masz możliwości ustawowe aby wystąpić o przeprowadzenie wywiadu środowiskowego.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 30 sty 2020, 13:19

Tak jak ~o~ napisał zleć wywiad. Wywiad powinien Ci powiedzieć czy ta "mama" nie ma czasem męża.Dodatkowo ustalisz czy faktycznie jest sprawowana opieka i co ta córka robi przez te 4 godziny. Nie zapominaj o art.17 ust.1 czy faktycznie ta córka zrezygnowała z zatrudnienia lub jego nie podejmuje z uwagi na opiekę nad matką (4 godziny to trochę mało aby uniemożliwiało to niepodejmowanie zatrudnienia).
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 30 sty 2020, 14:36

zuzka pisze:
29 sty 2020, 16:07
Mam taki przypadek, osoba złożyła wniosek o świadczenie pielęgnacyjne córka na matkę, tyle że nie mieszka z tą matką i napisała mi w oświadczeniu że przyjeżdża do matki codziennie na 4 h i się nią zajmuje przez ten czas..no i teraz niewiem czy tak może być czy to musi być opieka całodobowa i ta osoba musi mieszkać z matką..szukałam jakiś wyjaśnień ale nic nie mogę znaleźć, może ktoś miał taki przypadek więc proszę o odpowiedź :oops:
Zmień wyszukiwarkę :D
Wyrok WSA w Krakowie z dnia 14-11-2019 sygnatura akt III SA/Kr 904/19
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/141FB3EAC0
Za małą chwilę wyrok stanie się prawomocny, no chyba, że Kolegium będzie musiało wykonać miesięczny plan skarg kasacyjnych i oddali (skargą kasacyjną do NSA) ostateczne rozstrzygnięcie tej sprawy przez GOPS na długie miesiące, robiąc krzywdę opiekunowi.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x