Świadczenie pielęgnacyjne a rodzicielskie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]

Napisano: 14 kwie 2020, 16:50

Witam
Mam pytanie odnośnie świadczenia pielegnacyjnego na córkę.
Otóż córka urodziła się z wadą wrodzoną, po wyjściu ze szpitala złożyłam wniosek o orzeczenie o niepełnosprawności. Dostałam od urodzenia (09.2018) do 31.10.2019 jednak bez pkt 7. Odwołałam się od tej decyzji, w ostateczności sprawa zakończyła się w sądzie i ten pkt został mi przyznany. Ale podczas całej tej batali Pani z opieki powiedziała abym złożyła dokumenty na "kosiniakowe" bo spełniam warunki i żebym nie została bez żadnych środków.
Decyzję z sądu dostałam dopiero w marcu 2020roku, a teraz na dniach dostałam kontynuacje orzeczenia córki również datujace od urodzenia (wniosek złożony w między czasie 11.2019 gdy poprzedni się skończył) do 2021 roku już z pkt 7 i 8 jako wymaga.
Dopiero teraz gdy złożyłam wniosek o świadczenie pielęgnacyjny na córkę, Pani z ośrodka powiedziała że jak pobierałam świadczenie rodzicielskie do drugie świadczenie pielęgnacyjne mi się nie należy. Teraz moje pytanie:czy w związku z tym że dopiero teraz dostałam wyrok sądu i teoretycznie w tym momencie mam dopiero możliwość wyboru między swiadczeniami, a moim wyborem jest świadczenie pielęgnacyjne to czy za pierwszy rok niepełnosprawności to świadczenie może być wyrównane? Bo chyba nie można zwrócić pobranego kosiniakowego aby za ten okres dostać pielęgnacyjne? A czy może ono zostać po mniej Szonert-Binienda o kwotę popieranego świadczenia rodzicielskiego?
Madzia_gg
Praktykant
Od: 14 kwie 2020, 16:27
Zajmuję się: Opieka nad niepełnosprawną córką

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x