Świadczenie pielęgnacyjne a udziały w Sp.z o.o.oraz inne akcje - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 24 mar 2020, 16:03

Dzień dobry

Mam na tapecie Mamę, która chce przejść na Świadczenie Pielęgnacyjne na syna; wszystkie warunki spełnia. Moje wątpliwości budzi Jej udział jak Wspólnik w kilku Spółkach z o.o. (nie figuruje w Zarządach)oraz posiada akcję dwóch Spółek Akcyjnych. Dodatkowo pobiera dewidendy z w/w Spółek z o.o..
trudny mops
Praktykant
Od: 24 mar 2020, 15:55
Zajmuję się: ZPS Dzierzoniów

Napisano: 25 mar 2020, 8:12

Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 25 mar 2020, 8:36

Tyko, że moja "Mama" nie figuruje w zarządzie, posiada TYLKO udziały w Spółkach z o.o.
trudny mops
Praktykant

Napisano: 25 mar 2020, 8:42

"Reasumując należy stwierdzić, że wspólnik spółki kapitałowej prowadzi działalność gospodarczą nawet gdy nie otrzymuje wynagrodzenia, ponieważ ma zysk we wniesionych udziałach (art. 191 § 1 k.s.h).

Wobec powyższego skarżący pełniąc funkcję prezesa w zarządzie spółki kapitałowej nie spełnia przesłanki rezygnacji z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, a tym samym nie jest uprawniony do uzyskania świadczenia pielęgnacyjnego z tytułu opieki nad niepełnosprawnym synem.

Powyższy pogląd należy jeszcze dodatkowo wzmocnić stanowiskiem wyrażonym w uchwale NSA podjętej w składzie siedmiu sędziów, z dnia 11 grudnia 2012 r. (I OPS 5/12), w uzasadnieniu której stwierdzono między innymi, że istota świadczenia pielęgnacyjnego z art. 17 ust. 1 u.ś.r. polega na tym, że świadczenie to jest adresowane wyłącznie do tych osób, których źródłem utrzymania jest wykonywanie zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej i które nie podejmują lub rezygnują z tego zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej. Oznacza to, że nie jest osobą uprawnioną do świadczenia pielęgnacyjnego osoba, która nie podejmuje zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w sytuacji, gdy ma inne źródło utrzymania (dochodów) i to bez względu na wielkość tych dochodów. Przemawia za tym również wyłączenie uprawnienie do świadczenia pielęgnacyjnego w stosunku do osób, które otrzymują jakiekolwiek świadczenia (dochody) z innych tytułów, wymienionych w art. 17 ust. 5 ustawy."
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 25 mar 2020, 9:05

To już się pogubiłam ;-).
Bardzo dziękuję za dyskusję.
... pojęciem zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w rozumieniu art. 3 pkt 22 ustawy o świadczeniach rodzinnych ustawodawca nie ujął uzyskiwania dochodów z tytułu objęcia udziałów w spółce z ograniczoną odpowiedzialnością, to skarżący pozostaje w stosunku zatrudnienia, świadczy pracę na rzecz spółek - ponieważ jest w ZARZĄDZIE...
i jeszcze tu:
swiadczenie-pielegnacyjne-a-udzialy-w-s ... -207256763

To wg Państwa należy się czy nie?
trudny mops
Praktykant

Napisano: 25 mar 2020, 10:16

Wprost zapisu w ustawie nie ma ale prawo ma to do siebie, że jest bardzo szeroko interpretowane. Masz potwierdzenie chociażby w wyroku, który podesłałem. Decyzja należy do Ciebie lub twojego Kierownika. Jak jednak dacie decyzje odmowną pouczcie stronę o odwołaniu.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x