świadczenie pielęgnacyjne a wywiad alimentacyjny - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 07 cze 2021, 12:54

Czy robicie wywiady alimentacyjne u rodzeństwa wnioskodawcy przy rozpatrywaniu wniosków o świadczenie pielęgnacyjne np. dziecko ma się opiekować niepełnosprawną matką?
Petronela
Praktykant
Od: 11 lip 2017, 13:02
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 08 cze 2021, 8:38

nie
jeśli mam wątpliwości przeprowadzam wywiad, tzn. pracownik socjalny przeprowadza u osoby wymagającej opieki i to ona wskazuje kto sprawuje nas nią opiekę
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 09 cze 2021, 8:31

my robimy praktycznie dla SKO, kilka razy przysłali nam prośbę o wywiad
madzix
Podinspektor
Od: 08 gru 2014, 13:14
Zajmuję się:

Napisano: 10 cze 2021, 7:58

no do sko też robię jak wiem, że będzie odwołanie, ale robię tylko u osoby wymagającej opieki, aby potwierdzić, kto mieszka z tą osobą i kto się nią opiekuje
nie robiłam nigdy u innych członków rodziny tj. pozostałe dzieci
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 10 cze 2021, 9:01

Petronela pisze:Czy robicie wywiady alimentacyjne u rodzeństwa wnioskodawcy przy rozpatrywaniu wniosków o świadczenie pielęgnacyjne np. dziecko ma się opiekować niepełnosprawną matką?
Proszę podpowiedz mi z jakiej ustawy lub z którego Rozporządzenia, korzystasz aby przeprowadzać wywiad alimentacyjny oraz z którego formularza korzystasz ?
W ogóle co to za rodzaj wywiadu - wywiad alimentacyjny - pierwsze słyszę ?
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 17 sie 2021, 8:48

W jednym z podkarpackich SKO także zaczynamy zderzać się z takimi "prośbami" o przeprowadzenie wywiadu środowiskowego u rodzeństwa osób ubiegających się o świadczenie pielęgnacyjne.... bardzo jestem ciekawa jak inni pracownicy się przed tym bronią....oczywiście również uważam że nie ma konkretnych podstaw prawnych do przeprowadzania takich wywiadów, ale jak skutecznie się przed tym bronić, by w przyszłości zaprzestali stosowania takich praktyk???? ktoś w ogóle odmawia SKO???
Aluka
Praktykant
Od: 17 sie 2021, 8:35
Zajmuję się: pracownik socjalny w OPS

Napisano: 17 sie 2021, 9:00

U mnie SKO jako jeden z powodów odmowy podało dużą liczbę osób ubiegających się o świadczenie pielęgnacyjne.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x