Córka złożyła wniosek o ŚP w związku ze sprawowaną opieką nad matką. Niepełnosprawność matki powstała w wieku 40 lat - odmowa, odwoła się do SKO.
W tym przypadku mam jeszcze jeden dylemat - matka jest w związku małżeńskim. W innych przypadkach robię tak (jeśli to córka/syn składa na jednego z rodziców) że badam czy ten drugi z małżonków posiada orzeczenie o znacznym stopniu. Jeśli nie posiada to powodem odmowy jest również to że osoba wymagająca opieki jest w związku małżeńskim a małżonek nie posiada znacznego stopnia.
W opisywanym przeze mnie przypadku małżonkowie od 10 lat są w separacji orzeczonej postanowieniem Sądu. Czy ta separacja coś zmienia? Czy jednak nadal ten małżonek ma w pierwszej kolejności obowiązek sprawowania opieki?
Na pewno musi być zrobiony wywiad bo SKO wytknęło nam brak wywiadów w innych sprawach i wtedy SKO każe również ocenić czy stan zdrowia małżonka pozwala na sprawowanie opieki. I teraz nie wiem czy w przypadku tej separacji mamy ocenić czy stan zdrowia małżonka pozwala na opiekę nad żoną.