świadczenie pielęgnacyjne - czy może być przyznane córce? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 01 cze 2020, 8:51

Mam pytanie dot. świadczenia pielęgnacyjnego. Wiem, że na bazie orzeczeń sądowych ww. świadczenie jest też przyznawane na osoby dorosłe w wyniku odwołań do SKO.
Moje pytanie dotyczy jednak kwestii - kto może je pobierać.
Jeśli jest rodzina 3 osobowa - mąż (wymagający opieki), żona (emerytka) i pełnoletnia córka - czy o świadczenie z tytułu opieki nad ojcem może wystąpić córka? Czy jedynie żona ?
Xman
Starszy referent
Od: 14 gru 2017, 18:33
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 04 cze 2020, 9:44

Córka może, jeśli jej ojciec ma znaczny stopień niepełnosprawności
Referentka_
Stażysta
Od: 09 maja 2019, 11:18
Zajmuję się: FA/ŚR/500+

Napisano: 04 cze 2020, 10:33

O świadczenie pielęgnacyjne w aktualnym stanie prawnym może wnioskować zarówno żona chorego , jak i jego córka, jednakże to żona jest w pierwszej kolejności zobowiązana alimentacyjnie przed swoją córką, wobec chorego męża i dlatego żonie łatwiej będzie uzyskać świadczenie.
Córka pomimo spełniania obowiązku alimentacji w stopniu pierwszym wobec swego ojca, aby otrzymać prawo do wnioskowanego świadczenia, musiałaby udowodnić, że matka np. legitymuje się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności lub, że matka nie podoła opiece nad mężem z uwagi np. na podeszły wiek, posiadanie szeregu różnych chorób, czy inne powody (ale wyłącznie te obiektywne, a nie subiektywne - na co wskazują w wyrokach sądy)
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x