świadczenie pielegnacyjne dylemat - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 24 kwie 2014, 9:43

Rodzina składa się z dwóch osób.Matka 54 lat – osoba niepełnosprawna w stopniu znacznym ustalonym powyżej 21 roku życia , syn nie pracuje zwodowo opiekuje się niepełnosprawną matką.
Syn pobierał świadczenie pielęgnacyjne w związku z opieką nad matką do października 2012r ,do czasu ważności orzeczenia o stopniu niepełnosprawności.W dniu 3 10.2012r do Powiatowego Zespołu do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności złożono wniosek o dalsze ustalenie stopnia niepełnosprawności dla matki.Na posiedzeniu w dniu 19.11.2012r ustalono tej osobie (matka ) – umiarkowany stopień niepełnosprawności.Od niniejszego złożono odwołanie do Wojewódzkiego Zespołu do Spraw Orzekani Niepełnosprawności .W dniu 25.01.2013r utrzymano orzeczenie orzecznika.Przez co złożono odwołanie do Sądu Rejonowego .Sąd w dniu 9.12.2013r zmienił orzeczenie Powiatowego Orzecznika ustalając znaczny stopień niepełnosprawności od dnia 1.10.2012r.Orzeczenie Sądu uprawomocniło się w dniu 29.01.2014r. Obecnie syn w dniu 17.04.2014r złożył wniosek o ustalenie prawa do świadczenia pieleęgnacyjnego.Przeprowadzono wywiad środowiskowy oraz odebrano oświadczenie ,że syn w tym okresie oraz nadal nie pracuje zawodowo i nadal opiekuje się niepełnośprawną matką .
W takiej sytuacji proszę o potwierdzenie czy dobrze myślę czy w oparciu o Wyrok Trybunału Konstytucyjnego sygn.akt K27/13 z dnia 5.12.2013r uchylający art 11 ustawy z dnia 7 grudnia 2012r o zmianie ustawy o świadceniach rodzinnych przyznać świadczenie pielęgnacyjnego.Czy należy się świadczenie pielegnacyjne od 1.10.2012r na czas trawa tego orzeczenia.
gops1

Napisano: 24 kwie 2014, 10:04

tyle sie napisałem i nikt nie wie PLISSSS :ugeek:
gops1

Napisano: 24 kwie 2014, 11:03

zadnych pomysłów :(
gops1

Napisano: 24 kwie 2014, 11:30

Żaden mądry, który Ci powie z całą pewnością jak należy to zrobić dobrze się nie znajdzie.
W ustawie z dnia 7 grudnia 2012 r. o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych oraz niektórych innych ustaw jest art. 13 , który stanowi, iż w sprawach o świadczenie pielęgnacyjne, do którego prawo powstało przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, ustalając to prawo za ten okres, stosuje się przepisy dotychczasowe.
Wobec wyeliminowania z systemu prawnego art. 11ust. 1 i ust. 3 ustawy jako niezgodnych z konstytucją faktycznie zdaje się, że Twój tok rozumowania jest właściwy.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 24 kwie 2014, 11:35

dzięki .mogą być takie przypadki bardzo sporadyczne .Mam nadzieje jak przyjada na kontrole to powiedza ,że zrobiłem dobrze , chce wydac decyzje pozytywną nie wiem czy bawić się w odmowe ale jak to uzasadnić, żeby to wyglądało po ludzku i żebym się nie osmieszył w SKO . :P
gops1

Napisano: 24 kwie 2014, 12:13

jeszcze nie dopisałem że ta kobita to wdowa
gops1

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x