świadczenie pielęgnacyjne KRUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 25 lut 2015, 14:07

W tej d.u.r.n.ej krainie nikt nie potrafi sklecić precyzyjnie trzech zdań ustawy. Dzwoni gościu z KRUS i plecie, że kto pobiera świadczenie pielęgnacyjne, ten nie podlega ubezpieczeniu w KRUS. Mówię, że jak ktoś dostanie pole w spadku i potem się jeszcze przez trzy lata uczy i KRUSU nie płaci bo o nim nie wie, to nie przeszkadza im to w naliczeniu zaległych składek? W odpowiedzi mówi, że taka osoba nie rezygnuje z pracy w gospodarstwie-mimo że tej osoby nie ma w domu 3 lata. Do świadczeń pielęgnacyjnych biorę oświadczenia, że osoba podlega ubezpieczeniu w KRUS z mocy ustawy. Wszędzie tak robią - w PUP też. A ten natręt chciał za wszelką cenę się dowiedzieć, czy pobrałem oświadczenie o zaprzestaniu pracy w gospodarstwie rolnym- a co mu do tego, co ja mam w papierach?. Że niby mi będzie w papierach grzebał? Dlaczego taksówkarze są na KRUS, przedsiębiorcy są na KRUS, całe rodziny są na KRUS i KRUSowi to nie przeszkadza, a przy...pięli się jak zwykle do niepełnosprawnych i chorych? I co teraz robić? Brać oświadczenie, że podlega w KRUS z mocy ustawy oraz oświadczenie, że zaprzestał pracy w gospodarstwie rolnym? Może i zaprzestał, może ludzi wynajął? Pójdzie takie oświadczenie w świat i nie wiadomo jakie konsekwencje będą. Kolejna sprawa - przepis dla nowych. Starzy klienci pobierający świadczenie pielęgnacyjne w KRUSie zostają.
west
Starszy referent
Od: 11 gru 2014, 9:25
Zajmuję się:

Napisano: 25 lut 2015, 14:29

I w ministerstwie napisali, że w KRUS powinni się ubezpieczać, bo tam podlegają z mocy ustawy.

https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-ro ... omownikom/

Normalnie aż mnie wątroba rozbolała.
west
Starszy referent
Od: 11 gru 2014, 9:25
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x