świadczenie pielegnacyjne.Prośba - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 15 mar 2016, 18:26

Prosze o podpowiedz.,Jaka forma pomocy przysługuje matce z związku z opieką nad niepełnosprawna córką. orzeczenie o znacznym stopniu niep. pani(matka) ubezpieczona w krus,córka ma rente i 26 lat, niepełnosprawność od dzieciństwa. Jakie świadczenie przysługuje ŚP czy SZo.Co w przypadku kiedy matka ma przepracowanych 25 lat w krus.Czy według nowych przepisów musi rezygnować z prowadzanie gospodarstwa. Proszę podpowiedzcie, jestem nowa i pierwsza taka moja sprawa. Do jakiego wieku przysługuje świadczenie pielęgnacyjne a od jakiego szo
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Napisano: 15 mar 2016, 20:00

Opieka nad dorosłym, więc to drugie. Pielęgnacyjne do 16r.ż.
Agusiontko
Praktykant
Od: 11 mar 2016, 12:47
Zajmuję się:

Napisano: 15 mar 2016, 20:04

Świadczenie pielęgnacyjne.
Oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa lub pracy w gospodarstwie musi złożyć.
Co do ubezpieczenia, to wątpię, zeby chciała dalej sobie opłacać składki w KRUS, to może sie wyrejestrować.
Składki ZUS mozesz za nią opłacać, jesli sobie tego życzy. Chociaż kiedyś czytałam, że jezeli ktos ma wymagany staż ubezpieczenia w KRUS, to ZUS nawet nie bawi się w przeliczanie emerytury. Ale zanim pani osiągnie wiek emerytalny wiele może sie jeszcze zmienić.
Ubezpieczenie zdrowotne w pierwszej kolejności przy mężu.
Ubi ius incertum, ibi ius nullum. – gdzie prawo niepewne, tam nie ma prawa
m&m
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 14:42
Zajmuję się:

Napisano: 15 mar 2016, 21:01

Czyli to 1300, zgadza się?Czyli rozumiem że nie ma ograniczeń przy ŚP jeżeli niepełnosprawnośc powstała przed urodzeniem. A jeżeli mąż też jest rolnikiem to przy nim się ubezpiecza.Na czym dziewczyny pracujecie ja na sygnity jak to jest w programie z tymi składkami. Wie może ktoś. Gdzie ewentualnie odhaczyć aby składki nie szły i żeby decyzji nie opracować ze składkami w takim przypadku.Rozumiem, że to iż dziewczyna ma rente na siebie to w niczym to nie przeszkadza.

Wielkie dzięki za niezwłoczną poradę. Bardzo mi pomagacie.
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Napisano: 15 mar 2016, 23:46

m&m pisze:Świadczenie pielęgnacyjne.
Oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa lub pracy w gospodarstwie musi złożyć.
Co do ubezpieczenia, to wątpię, zeby chciała dalej sobie opłacać składki w KRUS, to może sie wyrejestrować.
Składki ZUS mozesz za nią opłacać, jesli sobie tego życzy. Chociaż kiedyś czytałam, że jezeli ktos ma wymagany staż ubezpieczenia w KRUS, to ZUS nawet nie bawi się w przeliczanie emerytury. Ale zanim pani osiągnie wiek emerytalny wiele może sie jeszcze zmienić.
Ubezpieczenie zdrowotne w pierwszej kolejności przy mężu.
ZUS się nie bawi w przeliczenie, ale rolnik urodzony po 1949r. już się bawi w naliczenie emerytury. Malutkiej, ale zawsze. Potem idzie do KRUS po drugą.
Składki do ZUS nie możesz, a musisz opłacać, jak nie ma tam 25 lat skł.
Gość

Napisano: 16 mar 2016, 0:33

Wypadało by najpierw do KRUS.
Wątpię żeby w takim wypadku ZUS cokolwiek przeliczył przed KRUS.
A poza tym nie lepiej jedna większa niż dwie byle jakie.
Ubi ius incertum, ibi ius nullum. – gdzie prawo niepewne, tam nie ma prawa
m&m
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 14:42
Zajmuję się:

Napisano: 16 mar 2016, 10:22

Właśnie o to chodzi, że najpierw załatwiamy w ZUS. Potem idziemy do KRUS. Nigdy odwrotnie. Dlaczego dwie małe??? Z KRUS normalnie. Z ZUS w zależności od lat i wysokości składek.
To tak na marginesie, bo ten portal nie jest poradnikiem od emerytur.
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x