Rolnik pobiera świadczenie pielęgnacyjne na swoją niepełnosprawną siostrę (ubezwłasnowolnioną całkowicie - brat jest opiekunem prawnym) od 01.04.2013 r. Wówczas świadczenie było przyznawane na podstawie oświadczenia, że praca w gospodarstwie nie koliduje z opieką nad niepełnosprawną siostrą. Świadczenie jest wypłacane do dnia dzisiejszego. Rolnik nie oświadczał, iż rezygnuje z pracy w gospodarstwie. GOPS jest w małej gminie, w której każdy o każdym wie wszystko i jest to dziwne, że nikt do tej pory nie zauważył, że świadczenie jest nienależnie pobierane (chyba, że jakieś przepisy pozwalają na dalsze pobieranie, np. prawo do świadczenia nabyte przez zmianą ustawy). Rolnik dopiero teraz przypadkowo dowiedział się, że prawdopodobnie takie świadczenie mu się nie należy. Co w tej sytuacji powinien zrobić? Rolnikowi zależy na ciągłości ubezpieczenia w KRUS.
nie pamiętam dokładnie od kiedy weszły oświadczenia o rezygnacji z pracy na gosp. ale jeżeli świadczenie było przyznane przed wejściem przepisów o rezygnacji z pracy na gosp i trwa nadal i klient nie skladał takowego oświadczenia że rezyg z pracy na gosp to myślę że nadal powinien płacić sobie krus i nie powinien być z niego usunięty, co innego gdyby później jeszcze składał wniosek i do tego wniosku dołączył oświadczenie o rezygnacji z pracy na gosp
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Ja jeszcze nie pracowałam za tych czasów co weszły zmiany o rezygnacji z prowadzenia gospodarstwa ale widzę, że jest u nas parę takich osób co nadal opłaca sobie składki do KRUS, bo mieli przyznane świadczenia na podstawie starych przepisów, więc widocznie tego się nie rusza.
u mnie są i tacy i tacy! z tym że co niektórzy mogą się za jakiś czas zdziwić jak KRUS ich wywali wstecz i nie będą mieli do niego powrotu chyba że przy rozpatrywaniu nowego wniosku (chodzi mi głównie o ludzi pobierających zdo i nie zgłaszających tego w KRUS jak były wydawane dec)
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”