Witam. Bardzo proszę o podpowiedź, nie wiem jak do tego podejść. 23 czerwca Pani z UKR złożyła mi wnioski na zasiłek pielęgnacyjny oraz świadczenie pielęgnacyjne na dziecko 7 lat. Orzeczenie jest zgodne to co trzeba na wymaga. pesele mam. Nie wiem jakie dokumenty i oświadczenia mam jeszcze przyjąć??? W kwietniu ta sama Pani dostała odmowę przyznania zasiłku rodzinnego na to dziecko, gdyż oświadczyła że pobiera na nie świadczenia na UKR. Składając wnioski o świadczenia na dziecko niepełnosprawne twierdziła że na UKR nie pobiera żadnych świadczeń typu zasiłek pielęgnacyjny i świadczenie pielęgnacyjne tylko otrzymuje jakąś rentę na dziecko niepełnosprawne do 18 roku życia. Co ja mam zrobić???? Z kobietą ciężko się dogadać ona nie wie o co ja pytam mam wrażenie i odwrotnie. Czy mam ją wezwać i sporządzić protokół przesłuchania. Co mi poradzicie bardzo proszę o pomoc.
"otrzymuje jakąś rentę na dziecko niepełnosprawne do 18 roku życia."
Art 17 ust.5 pkt 6 Świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje, jeżeli: na osobę wymagającą opieki inna osoba jest uprawniona za granicą do świadczenia na pokrycie wydatków związanych z opieką, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego lub dwustronne umowy o zabezpieczeniu społecznym stanowią inaczej.
art.16 ust.5a Osobom, o których mowa w ust. 2 i 3, zasiłek pielęgnacyjny nie przysługuje, jeżeli członkom rodziny przysługują za granicą świadczenia na pokrycie wydatków związanych z pielęgnacją tych osób, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego lub dwustronne umowy o zabezpieczeniu społecznym stanowią inaczej.
No nie możesz zakładać, że od razu decyzji odmownej. Trzeba faktycznie ustalić cel tej renty inwalidzkiej ale to ma określić Ci ta kobieta. Prawdopodobnie jest to świadczenie opiekuńcze i wtedy ŚP nie będzie przysługiwało ale ZP może przysługiwać. Wezwij ją pod rygorem pozostawienia wniosku bez rozpatrzenia aby złożyła oświadczenie, nie pod groźbą ale rygorem odpowiedzialności karnej.
Witam mamy Panią z Ukrainy złożyła wnioski na zasiłek pielęgnacyjny na dziecko i świadczenie pielęgnacyjne na dziecko. Ubezpieczenie zdrowotne ma u męża. Orzeczenie wydane w lipcu 2022r. jak przyznajemy świadczenia? Pani nie pracuje w Polsce ani nie pracowała na Ukrainie, jakie dokumenty wziąć tylko oświadczenie, że nie pracuje i nie pracowała?
Mam również pytanie czy zasiłek pielęgnacyjny czy też świadczenie pielęgnacyjne przyznajemy od momentu złożenia wniosku (art.26 ust.3 specustawy Ukraińskiej) czy od uzyskania w Polsce orzeczenia o niepełnosprawności i możemy się cofnąć o 3 miesiące do dnia złożenia wniosku o niepełnosprawność?