świadczenie pielęgnacyjne wnuk na babcię - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 17 lut 2020, 16:17

jeżeli wnuk składa wniosek na babcię a ta babcia ma dzieci odmowa prawda?
magda1991
Referent
Od: 23 mar 2017, 16:13
Zajmuję się: sr

Napisano: 17 lut 2020, 20:11

Chyba, że dzieci babci posiadają znaczny stopień niepełnosprawności (bo nie sądzę, żeby rodzice babci żyli)
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 18 lut 2020, 11:22

oczywiście rodzice babci nie żyją a jej dzieci jedno ma rentę a drugie pracuje
magda1991
Referent
Od: 23 mar 2017, 16:13
Zajmuję się: sr

Napisano: 18 lut 2020, 11:32

Odmowa świadczenia
esoka
Stażysta
Od: 06 cze 2019, 13:29
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 18 lut 2020, 11:50

mialam sytuację wnuk nad babcia - on z nia mieszka i sprawuje nad nią faktyczną opiekę, dałam odmowę ponieważ obok mieszka syn /zdrowy, pracuje/ tej babci, sprawa poszla do sko - utrzymało w mocy moja decyzję, sprawa trafiła do sądu - sąd uchylił obie decyzje i wskazał ze nie zostało dokładnie zbadane czy syn może fizycznie sam sprawowac opiekę a jak nie to czy finansowo, pracownik zbadał ze ten pan prauje od 7 do 17 na budowie, zarabia najniższa krajową ma żonę i dwoje malych dzieci i finansowo tez nie jest wstanie pomagac i przyznałam to swiadzcenie ale on skaładał na szo ale podejrzewam ze tu bedzie tak samo
zniesmaczona35
Podinspektor
Od: 23 maja 2017, 9:29
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 18 lut 2020, 12:28

zniesmaczona35 pisze:
18 lut 2020, 11:50
ale on skaładał na szo
To dlatego ;) W SZO nie ma stopniowania pokrewieństwa i wymogu spełnienia łącznie warunków art.17 ust. 1a
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 09 lut 2021, 14:19

Sytuacja jak w temacie, tylko wnuczka składa na babcię, która posiada 2 córki i syna, bez orzeczeń. Wnuczka z babcią mieszkają od siebie w odległości 100km. Wnuczka twierdzi, że odwiedza babcię, która zamieszkuje z ww. synem,który prowadzi działalność gospodarczą i nie ma czasu opiekować się matką. Mam oświadczenia wszystkich osób, w sumie 5, jednak nauczona doświadczeniem z poprzedniej, podobnej sprawy, zanim wydam decyzję postanowiłam wystąpić o przeprowadzenie rodzinnego wywiadu środowiskowego do pomocy społecznej u każdej z tych osób, na podstawie art. 23 ust 4aa w celu stwierdzenia możliwości sprawowania opieki lub wykluczenia takiej możliwości, pomimo posiadanych oświadczeń, gdyż SKO odesłało mi do ponownego rozpatrzenia podobną sprawę zarzucając, że nie sprawdziliśmy należycie sytuacji rodzinnej, a oświadczenia dla nich nie są wiarygodnym dowodem w sprawie. Pracownik socjalny powołuje się na RODO, odmawia przeprowadzenia wywiadu, gdyż SKO nie jest dla niego żadną wykładnią w sprawie i każe mi się powołać na przepis prawny, który każe mu iść na wywiad do ciotki, która nie jest bezpośrednio stroną w sprawie. Co o tym myślicie?
Monika87
Praktykant
Od: 11 cze 2018, 9:34
Zajmuję się: ŚR/DO/DG/CP/BE

Napisano: 09 lut 2021, 16:16

A czasem wywiad środowiskowy nie robi się wyłącznie w określonych w art. 23 ust. 4aa okolicznościach i wyłącznie w miejscu zamieszkania lub pobytu osoby chorej jej rodziny oraz u opiekuna i jego rodziny ?
Jeśli osoby obowiązane w pierwszej kolejności przed wnukiem do alimentacji wobec osoby chorej stanowią wraz ze swymi małżonkami i dziećmi osobne rodziny (definicja rodziny z art. 3 ustawy o świadczeniach rodzinnych) to na jakiej podstawie prawnej zlecane są wywiady środowiskowe u tych osób ?
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x