mialam sytuację wnuk nad babcia - on z nia mieszka i sprawuje nad nią faktyczną opiekę, dałam odmowę ponieważ obok mieszka syn /zdrowy, pracuje/ tej babci, sprawa poszla do sko - utrzymało w mocy moja decyzję, sprawa trafiła do sądu - sąd uchylił obie decyzje i wskazał ze nie zostało dokładnie zbadane czy syn może fizycznie sam sprawowac opiekę a jak nie to czy finansowo, pracownik zbadał ze ten pan prauje od 7 do 17 na budowie, zarabia najniższa krajową ma żonę i dwoje malych dzieci i finansowo tez nie jest wstanie pomagac i przyznałam to swiadzcenie ale on skaładał na szo ale podejrzewam ze tu bedzie tak samo
Sytuacja jak w temacie, tylko wnuczka składa na babcię, która posiada 2 córki i syna, bez orzeczeń. Wnuczka z babcią mieszkają od siebie w odległości 100km. Wnuczka twierdzi, że odwiedza babcię, która zamieszkuje z ww. synem,który prowadzi działalność gospodarczą i nie ma czasu opiekować się matką. Mam oświadczenia wszystkich osób, w sumie 5, jednak nauczona doświadczeniem z poprzedniej, podobnej sprawy, zanim wydam decyzję postanowiłam wystąpić o przeprowadzenie rodzinnego wywiadu środowiskowego do pomocy społecznej u każdej z tych osób, na podstawie art. 23 ust 4aa w celu stwierdzenia możliwości sprawowania opieki lub wykluczenia takiej możliwości, pomimo posiadanych oświadczeń, gdyż SKO odesłało mi do ponownego rozpatrzenia podobną sprawę zarzucając, że nie sprawdziliśmy należycie sytuacji rodzinnej, a oświadczenia dla nich nie są wiarygodnym dowodem w sprawie. Pracownik socjalny powołuje się na RODO, odmawia przeprowadzenia wywiadu, gdyż SKO nie jest dla niego żadną wykładnią w sprawie i każe mi się powołać na przepis prawny, który każe mu iść na wywiad do ciotki, która nie jest bezpośrednio stroną w sprawie. Co o tym myślicie?
A czasem wywiad środowiskowy nie robi się wyłącznie w określonych w art. 23 ust. 4aa okolicznościach i wyłącznie w miejscu zamieszkania lub pobytu osoby chorej jej rodziny oraz u opiekuna i jego rodziny ?
Jeśli osoby obowiązane w pierwszej kolejności przed wnukiem do alimentacji wobec osoby chorej stanowią wraz ze swymi małżonkami i dziećmi osobne rodziny (definicja rodziny z art. 3 ustawy o świadczeniach rodzinnych) to na jakiej podstawie prawnej zlecane są wywiady środowiskowe u tych osób ?