świadczenie pielęgnacyjne Wyrok Sądu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 11 mar 2020, 12:55

W lipcu 2019 PCPR wydał orzeczenie o niepełnosprawności gdzie w pkt.7 było wskazanie nie wymaga, matka chciała świadczenie pielęgnacyjne na dziecko, ale na tzw gębę jej odmówiłam, przyznałam tylko zasiłek pielęgnacyjny. odwołano się od decyzji do Wojewódzkiego Zespołu do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności i tam również nie wskazano na pkt.7, rodzice odwołali się do Sądu i z 21.02.2020 wydano wyrok gdzie napisane jest, że dziecko wymaga stałej lub długotrwałej opieki...
W styczniu mama poinformowała nas, że odwołała się do sądu i wtedy złożyła pisemny wniosek o świadczenie pielęgnacyjne otrzymując od nas decyzję odmowną.
Od kiedy mogę jej wypłacić/ wyrównać świadczenie pielęgnacyjne od VII.2019, od stycznia 2020 czy od daty wyroku sądu?
Z czego to wynika?
Bardzo dziękuję
olik
Referent
Od: 16 paź 2017, 14:58
Zajmuję się: księgowość, świadczenia rodzinne

Napisano: 11 mar 2020, 13:19

1. Orzeczenie o niepełnosprawności dziecka wtedy było nieprawomocne to na jakiej podstawie wtedy przyznałeś zasiłek pielęgnacyjny?
2. Jeżeli Pani odwołała się do sądu to co złożonego przez nią wniosku o ŚP powinno być postępowanie zawieszone do czasu dostarczenia prawomocnego orzeczenia bądź postanowienia/wyroku sądu, a nie wydawać decyzji odmownej w tej sprawie.

Co do świadczenia pielęgnacyjnego:
art. 24 ust. 2a u.ś.r - . Jeżeli w okresie trzech miesięcy, licząc od dnia wydania orzeczenia o niepełnosprawności lub orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, zostanie złożony wniosek o ustalenie prawa do świadczenia uzależnionego od niepełnosprawności, prawo to ustala się począwszy od miesiąca, w którym złożono wniosek o ustalenie niepełnosprawności lub stopnia niepełnosprawności.

Świadczenie przysługuje (o ile nie ma innych przeciwskazań) - od miesiąca w którym został w PCPR złożony wniosek o ustalenie niepełnosprawności dziecka.
arekz
Stażysta
Od: 15 paź 2015, 12:40
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA/DS/CP/PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x