Mam pytanko. Może ktoś mi w końcu pomoże. Mam niepełnosprawnego syna. 4 lata temu zaliczono go do osób niepełnosprawnych. W zeszłym roku stawaliśmy na ponownie komisji w Powiatowym Centrum Orzekania o Niepełnosprawności. Nie przyznali na nam punktu 7 ( we wcześniejszym orzeczeniu był ten punkt). Odwołałam się do wojewódzkiego zespołu . Tam też nam nie przyznali tego punktu.Na początku tego roku sprawa trafiła do sądu. Wygrałam. I co teraz? Czy jest szansa odzyskać kwotę zaległych świadczeń - za termin kiedy toczył się spór ? Czy też Ops nie wypłaci mi zaległej kwoty.W wyroku jest że sąd na podstawie opinii biegłego zmienia decyzję wojewódzkiego Zespołu i stwierdza, że syn potrzebuje stałej opieki i przyznaje nam ten punkt 7 w orzeczeniu.Czy mogę się domagać w takim razie zwrotu , i od kiedy- czy od momentu kiedy nie zgodziłam się z decyzją Powiatowego Zespołu czy o momentu Kiedy Wojewódzki Zespół wydał negatywną opinię, czy dopiero od uprawomocnienia się wyroku.Pomóżcie.Mi się wydaje że od momenty zaskarżenia decyzji Powiatowego zespołu . Przez ten czas jak mi zabrali świadczenie, nie podjęłam pracy bo trzeba się dzieckiem było zająć, trochę się zadłużyłam po rodzinie bo trzeba było jakoś żyć i nie miałam opłacanych składek. Jak teraz postępować. Co mi się należy i od kiedy.Mi się wydaje że zwrot kwoty tych świadczeń z paru miesięcy mi się należy ponieważ nie wystąpiłam o zmianę orzeczenia, ani nie wystąpiłam o nowe orzeczenie ale zaskarżyłam punkt orzeczenia które już zostało wydane. Proszę o odpowiedz
Jesli złożysz wniosek 3 msc od wroku otrzymasz wyrównanie od msc złożenia wniosku o wydanie orzeczenia w powiatowym zespole jeśli spełniałaś przez ten cały czas warunki do Śp( nie podjełaś ztarunienia , opiekowalaś się dzieckiem itd.)
Dostałam dzisiaj odpis wyroku w którym jest napisane napisane że sąd zmienia zaskarżone orzeczenie wydane przez Wojewódzki zespół orzekania o niepełnosprawności w ........ z dn, 16 styczeń 2015 w ten sposób, że ustala iż małoletni wymaga stałej i długotrwałej opieki innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji. Teraz jak będzie ze zwrotem świadczenia. Oddadzą mi za te wszystkie miesiące co się toczyła sprawa czy nie. Pani w OPS powiedziała mi że to "to zależy co będzie w wyroku"- no i teraz nie wiem co przez to rozumieć.Poradźcie.
pani pewnie chodziło o wyrok tzn chciałaby zobaczyć go i wtedy może powiedzieć czy się należy
bo czasem by powiedziała bez wglądu w wyrok że się należy a bywa różnie i wtedy miałaby Pani pretensje
udaje się Pani z tym wyrokiem do ops i tam dadzą wniosek jeśli zmienili orzeczenie i teraz pkt 7 i 8 są na tak powinna Pani dostać całe wyrównanie od dnia złożenia na komisje w powiecie o ile spełnia Pani warunku tj. nie pracowała Pani, nie miała prawa do zasiłków rent i innych
a jesli w wyroku pisze, że : zmienia zaskarżone orzeczenie w ten sposób, że małoletni wymaga stałej i długotrwałej opieki innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną mozliwością samodzielnej egzystencji. ???
czy to wystarczy żeby wyrównać wstecz od miesiaca złożenia???
czy klientka powinna mi dostarczyć zaświadczenie z PUP że przez ten czas była zarejestrowana , u nas to trwało rok...
no jeśli jest wyrok sądu który coś zmienia to powinnaś się do niego zastosować prawda ?
a wyrok zmienia orzeczenie prawda ? a że sprawa trwała rok no taki kraj wyrównujesz od dnia złożenia na komisje jeśli nie ma jakieś innego zapisu w wyroku ale pewnie nie ma
no może dostarczyć zaświadczenie z pup, możesz dodatkowo oświadczeniem pod odpowiedzialnością karną wziąźć
ważne byleby nie pracowała, nie miała renty czy zasiłku dla bezrobotnych w tym czasie
a w programie jako datę orzeczenia wpisuję datę wyroku, tak? bo tamto było wydane rok temu i nie mogłabym wyrównać od dnia złozenia wniosku na komisję..
tylko że do końca roku osobom, które nie podejmują zatudnienia ŚP nie przysługiwało, prawda? trzeba było zrezygnować z pracy i co w tym przypadku, będzie wyrównanie za tamten rok???