świadczenie pielęgnecyjne - niepełnosprawny po rozwodzie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 29 kwie 2022, 11:53

syn złożył wniosek o świadczenie pielęgnacyjne w celu opieki nad ojcem

- ojciec ma stopień znaczny
- niepełnosprawność ojca powstała przed 18 rokiem życia (choroby psychiczne)
- niepełnosprawny ojciec jest po rozwodzie (mam wyrok rozwodowy)

czy mogę synowi przyznać świadczenie pielęgnacyjne (wszystkie inne warunki ma spełnione) ?
asa
Stażysta
Od: 24 kwie 2019, 13:28
Zajmuję się: pracownik SR

Napisano: 04 maja 2022, 9:36

Nikt nic ???
Po majówce ;) ;) ;)

napiszcie chociaż tak lub nie ...
asa
Stażysta

Napisano: 04 maja 2022, 9:58

Tak, możesz przyznać synowi Sp.
Ruda1
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 07 maja 2014, 10:45
Zajmuję się: FA/SR/SW/CP i wszelkie dodatki

Napisano: 04 maja 2022, 11:17

mi się coś obiło o uszy że obowiązek alimentacyjny dalej jest mimo iż są po rozwodzie. musisz dokładnie przeanalizować sprawę, poczytać jakieś wyroki, ewentualnie skonsultować z waszym radcą prawnym co o tym myśli.
Ania12
Referent
Od: 19 kwie 2017, 12:53
Zajmuję się: bezrobotna

Napisano: 04 maja 2022, 11:27

Syn jest z ojcem spokrewniony w pierwszej linii, ojciec jest po rozwodzie więc nie jest w związku małżeńskim, niepełnosprawność powstała przed 18 rokiem życia, ja bym przyznała.
Ruda1
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 07 maja 2014, 10:45
Zajmuję się: FA/SR/SW/CP i wszelkie dodatki

Napisano: 04 maja 2022, 13:27

Oczywiście-też bym przyznała- bez żadnego zawahania
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 04 maja 2022, 13:50

Sprawa nie jest taka oczywista z uwagi na art.130 krio obowiązek jednego małżonka do dostarczania środków utrzymania drugiemu małżonkowi po rozwiązaniu lub unieważnieniu małżeństwa albo po orzeczeniu separacji wyprzedza obowiązek alimentacyjny krewnych tego małżonka.

Oczywiście obowiązek może być uznany za wygaszony ale to już mówi art.60 krio.

Tu wrzucam przykładowy wyrok https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/AC9C259772 gdzie było badane czy były małżonek był nadal w obowiązku alimentacyjnym.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 04 maja 2022, 14:21

W wyroku rozwodowym jest wskazanie, że Sąd Okręgowy po rozpatrzeniu sprawy z powództwa (niepełnosprawnego) przeciwko żonie (X) o rozwód:

rozwiązuje przez rozwód małżeństwo stron z winy pozwanej (X)

alimenty od byłej małżonki nie są zasądzone ponieważ niepełnosprawny o to nie wnosił

analizując
" Tu wrzucam przykładowy wyrok https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/AC9C259772 gdzie było badane czy były małżonek był nadal w obowiązku alimentacyjnym."

na byłej żonie nie ciąży obowiązek alimentacyjny ... i mogę przyznać ŚP dla syna ???

czy dobrze to interpretuję ???
asa
Stażysta

Napisano: 04 maja 2022, 15:12

Rozwód nie jest z jego winy a obowiązek alimentacyjny ciąży na byłej małżonce, chyba że minęło 5 lat od rozwodu. Ja to tak rozumiem. Nie wiem czy jest to do końca poprawne dlatego postaraj się zgłębić temat. Ja go tylko przybliżyłem. Widzisz @Ania12 też gdzieś ma z tyłu głowy, że trzeba się tym zainteresować.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 05 maja 2022, 11:16

Po przeanalizowaniu tego wyroku wynika, że o tym czy na rozwiedzionych współmałżonkach ciąży obowiązek alimentacyjny powinien orzec sąd:

w przypadku rozwiedzionych małżonków obowiązek alimentacyjny, z powodu odrębnej regulacji prawnej w tej materii, winien mieć charakter realny, nie zaś hipotetyczny. Należy przez to rozumieć, że o ciążącym obowiązku alimentacyjnym byłych współmałżonków wobec siebie winien orzec sąd, tak jak w przypadku przedłużenia pięcioletniego okresu jego trwania. Według Kolegium ustne zobowiązanie między byłymi małżonkami o pomocy świadczonej przez stronę na rzecz byłego męża w związku z jego chorobą nie mieści się w dyspozycji art. 17 u.ś.r., jest bowiem wynikiem dobrej woli skarżącej wobec jej byłego męża, nie stanowi natomiast wypełnienia obowiązku alimentacyjnego w związku z rozwiązaniem małżeństwa w 2008 r.

w mojej sprawie prawomocny wyrok rozwodowy jest z 2015 roku.
niepełnosprawny nie wnosił o alimenty od byłej żony (nie ma żadnego wyroku sądu)
więc nie ma miedzy nimi obowiązku alimentacyjnego .....

czy myślicie, że wystarczy zwykłe oświadczenie niepełnosprawnego w którym wskaże, że nie wnosił do Sądu o ustalenie świadczeń alimentacyjnych od byłej małżonki ???
asa
Stażysta

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x