świadczenie pielgnacyjne dla osoby pracującej na stażu. - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 30 kwie 2024, 14:19

Proszę o pomoc. Pani wczoraj złożyła wniosek o świadczenie pielęgnacyjne na dziecko. Orzeczenie jest z 17 kwietnia br. Wniosek na komisję złożyła 6 lutego. Od listopada ub.r. do 26 kwietnia br. była na stażu z Urzędu Pracy. Wiem, że aktualnie można pracować. Czy możemy przyznać ŚP od 06 lutego, czy od 27 kwietnia tj. po zakończeniu stażu, czy od dnia złożenia wniosku. Bo tak myślę, że jak dziś możemy sprawdzić wstecz, czy praca na stażu nie kolidowała z opieką. Przyznawaliśmy już ŚP dla pracującej w styczniu, ale orzeczenie było już od roku, Pani cały czas pracuje. Wniosek złożyła w styczniu, napisała oświadczenie, że praca ta nie będzie kolidowała z opieką ponieważ ....... i przyznaliśmy od stycznia. Drugi przypadek podobny, ale były podejrzenia że opieka nie jest dobrze sprawowana więc przeprowadzony został wywiad. Ale, czy wstecz możemy przeprowadzać takie czynności, żeby stwierdzić, że praca nie kolidowała z opieką. Proszę o podpowiedź.
renka.
Stażysta
Od: 04 maja 2017, 14:51
Zajmuję się: ŚR,FA,ŚW

Napisano: 30 kwie 2024, 14:25

A jakie Ty kolidowanie pracy z opieką chcesz sprawdzać przyznając świadczenie pielęgnacyjne na nowych zasadach ?????
Hawcia
Referent
Od: 19 kwie 2022, 12:20
Zajmuję się: świadczenia rodzinne fundusz alimentacyjny dodatek osłonowy

Napisano: 30 kwie 2024, 15:14

Wnioskodawca powinien np. oświadczyć, że praca nie będzie kolidowała z opieka, a jeśli pracuje cały czas w delegacji, jest poza domem to nie będzie kolidowało z opieką?
renka.
Stażysta
Od: 04 maja 2017, 14:51
Zajmuję się: ŚR,FA,ŚW

Napisano: 30 kwie 2024, 15:31

Nie wiem, ja osobiście nie biorę żadnych oświadczeń. I co jak będzie w pracy a dziecko w szkole to też nie sprawuje opieki ? A jak jest 8 h w pracy to jest w stanie sprawować opiekę a jak 12 to już nie? Marny materiał dowodowy do odmowy jak dla mnie. Nie ma w ustawie definicji sprawowania opieki. Myślę że w kwestii przyznawania bądź odmowy należy się skoncentrować na przesłankach ustawowych do wydania decyzji odmownej. Jak dla mnie w Twoim przypadku brak jest takich przesłanek.
Hawcia
Referent
Od: 19 kwie 2022, 12:20
Zajmuję się: świadczenia rodzinne fundusz alimentacyjny dodatek osłonowy

Napisano: 02 maja 2024, 12:02

a u nas też bierzemy oświadczenia że praca nie koliduje z opieką i że wszelkie zmiany m.in dotyczące zmiany/ utraty pracy zgłoszą do organu. :D
I nie chodzi tu o odmowę świadczeń, bardzoej o potwierdzenie samego faktu opieki, że ją sprawują pomimo pracy. Nie jest błędem odebranie oświadczenia :D
pinka2022
Starszy referent
Od: 30 lis 2022, 12:20
Zajmuję się: ZR/FA/ŚP/ZP/ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x