świadczenie rodzicielskie! - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 20 paź 2016, 13:06

Nie można ani wstrzymać ani uchylić, jeśli sprawa trafiła do Marszałka.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 20 paź 2016, 13:20

ale jak to? skoro przychodzi do nas składa wniosek o uchlenie bo chce się ubiegać np za granicą o swiadczenie! wydajemy decyzję a na drugi dzień składa wniosek że jednak chce u nas? to należy wysłać?
zocha1234

Napisano: 20 paź 2016, 13:55

Jeżeli klient zgłosi, że członek rodziny wyjechał za granicę, wtedy my wysyłamy pytanie do Marszałka i czekamy na odpowiedź. W tym czasie nie możemy ani wstrzymać wypłaty ani uchylić decyzji, bo nie mamy podstawy prawnej. Ani w trybie art. 32 ani w trybie art. 155
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 20 paź 2016, 13:59

noteev pisze:Jeżeli klient zgłosi, że członek rodziny wyjechał za granicę, wtedy my wysyłamy pytanie do Marszałka i czekamy na odpowiedź. W tym czasie nie możemy ani wstrzymać wypłaty ani uchylić decyzji, bo nie mamy podstawy prawnej. Ani w trybie art. 32 ani w trybie art. 155
art. 32 ust. 2 śr w związku z art. 155 kpa
nie możesz zmusić klienta do pobierania świadczenia skoro chce zeby mu je UCHYLIĆ.
dopóki nie masz ustalonej koordynacji to skąd wogóle wiesz że ona zajdzie?
ss
Starszy referent
Od: 06 sty 2010, 9:43
Zajmuję się:

Napisano: 20 paź 2016, 14:13

To nie ja zmuszam, tylko ustawa.
Nie ma możliwości uchylenia decyzji w trybie art. 155 KPA, bo jedną z przesłanek tego artykułu jest "jeżeli przepisy szczególne nie sprzeciwiają się uchyleniu lub zmianie takiej decyzji". W przypadku zajścia okoliczności wyjazdu członka rodziny za granicę, nasza ustawa nakłada obowiązek wystąpienia do Marszałka i czekania na odpowiedź. Czyli przepis szczególny nie pozwala na uchylenie decyzji w trybie art. 155 KPA
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 20 paź 2016, 14:35

Mam pytanie, jestem na wychowawczym, tego samego pracodawcy mam możliwość podjąć pracę na 1/4 etatu - pracę mogę wykonywać w domu (aktualizacja danych, przepisywanie do excela, takie tam). Czy utracę wobec tego świadczenie 400 zł z tytułu przebywania na wychowawczym? Zarobię może 300 zł ale wiadomo przy jednej pensji to dla mojej rodziny dużo. Mąż zarabia 1600 zł, mamy jedno dziecko.
Allora

Napisano: 20 paź 2016, 14:40

noteev pisze:To nie ja zmuszam, tylko ustawa.
Nie ma możliwości uchylenia decyzji w trybie art. 155 KPA, bo jedną z przesłanek tego artykułu jest "jeżeli przepisy szczególne nie sprzeciwiają się uchyleniu lub zmianie takiej decyzji". W przypadku zajścia okoliczności wyjazdu członka rodziny za granicę, nasza ustawa nakłada obowiązek wystąpienia do Marszałka i czekania na odpowiedź. Czyli przepis szczególny nie pozwala na uchylenie decyzji w trybie art. 155 KPA
czy w tym przepisie jest gdzieś napisane, że do czasu orzeczenia przez marszałka nie możesz nic robić z decyzją? Skoro Pani nie chce tego świadczenia już pobierać to nie. Dlaczego chcesz ją narażać na zwrot powiększony o odsetki.
Wydasz jej odmowę uchylenia i na co się powołasz? Na art. 23a?
ss
Starszy referent
Od: 06 sty 2010, 9:43
Zajmuję się:

Napisano: 20 paź 2016, 15:15

Art. 23a ust. 2 jest przepisem szczególnym, który mówi co masz zrobić w przypadku zaistnienia zdarzenia. Więc, jeśli chcesz uchylać decyzję w trybie nadzwyczajnym art. 155 KPA, przepis szczególny nie może wskazywać Ci, co masz zrobić w danym przypadku. A tu mówi. Skuteczność zastosowania przepisu art. 155, uzależniona jest od spełnienia przesłanek w nim zawartych. W tym przypadku przesłanka nie jest spełniona.
Powtarzam, nie ja zmuszam, tylko ustawa.
Tak, wydam jej decyzję o odmowie uchylenia decyzji i powołam się na art. 23a ust. 2
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 20 paź 2016, 20:07

noteev pisze:Jeżeli klient zgłosi, że członek rodziny wyjechał za granicę, wtedy my wysyłamy pytanie do Marszałka i czekamy na odpowiedź. W tym czasie nie możemy ani wstrzymać wypłaty ani uchylić decyzji, bo nie mamy podstawy prawnej. Ani w trybie art. 32 ani w trybie art. 155
etam noteev dopoki nie masz czarno na bialym,ze nie jestes wlasciwy w sprawie - to jestes wlasciwy :D i mozesz na wniosek strony uchylic deczyje
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 20 paź 2016, 21:36

No, nie do końca.
Jeśli się zgodzisz, że art. 23a ust. 2 jest przepisem szczególnym, to blokował on będzie uchylenie decyzji w trybie art. 155, gdyż nakazuje aby ostateczną decyzję zweryfikował inny organ. Tak więc, wyklucza to uchylenie w trybie kodeksowym, skoro działają przepisy szczególne, które maja ustalić czy świadczenia przyznane decyzją są stronie należne. To nie jest byle jaki przepis. Można powiedzieć, że jest to szczególne unormowanie, które przewiduje szczególny tryb weryfikacji decyzji ostatecznej.
Wszystko to dotyczy sytuacji, w której dowiadujemy się o przebywaniu członka rodziny za granicą. Jeśli jednak klientka przyjdzie i poprosi o uchylenie bez informowania nas z jakiej przyczyny, wtedy oczywiście nie ma problemu - przepisy szczególne nie blokują.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x