świadczenie rodzicielskie... - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 05 gru 2016, 17:55

Witam,

3 tygodnie temu wysłałam przez portal Empatia wniosek o tzw. kosiniakowe - nowe świadczenie rodzicielskie. Status, jaki widnieje w systemie: Przyjęty.
Póki co jednak ani widu, ani słychu. Domyślam się, że może to trwać dłużej, bo mąż pracuje za granicą.
Zastanawiam się jednak: jesli składałam wniosek przez internet, to dostanę jakieś powiadomienie? /informację zwrotną? Ze cos jest sprawdzane u męża za granicą?

Czy też mam sprawdzać w systemie codziennie? czekac na list polecony?

Dziękuję za pomoc
niecierpliwa

Napisano: 05 gru 2016, 18:51

niecierpliwa pisze:Witam,

3 tygodnie temu wysłałam przez portal Empatia wniosek o tzw. kosiniakowe - nowe świadczenie rodzicielskie. Status, jaki widnieje w systemie: Przyjęty.
Póki co jednak ani widu, ani słychu. Domyślam się, że może to trwać dłużej, bo mąż pracuje za granicą.
Zastanawiam się jednak: jesli składałam wniosek przez internet, to dostanę jakieś powiadomienie? /informację zwrotną? Ze cos jest sprawdzane u męża za granicą?

Czy też mam sprawdzać w systemie codziennie? czekac na list polecony?

Dziękuję za pomoc
Ogólnie jest czas 30 dni na wydanie decyzji, ale pani wniosek na pewno został przesłany do ROPSu celem ustalenia koordynacji. Nie wszystkie ośrodki mają w praktyce wysyłania informacji o przekazaniu wniosku, więc najlepiej po prostu zadzwonić i zapytać. Jeżeli wniosek jest w ROPSie to raczej kilka miesięcy Pani poczeka na decyzję. I proszę się spodziewać wezwania do uzupełnienia dokumentów, bo jeżeli złożyła pani sam wniosek to trzeba będzie dosłać informację o sytuacji zawodowej pani i męża.
Roni

Napisano: 06 gru 2016, 13:42

Dziękuję ślicznie za życzliwą odpowiedz.
Do wniosku w systemie Empatia dołączyłam skan aktu urodzenia, zaświadczenie z pracy męża, że miał za granicą tylko 11 dni "tacierzynskiego" i więcej nic nie pobiera, adres pracodawcy i moje oświadczenie, że nie przysługuje mi zasiłek z ZUS.

Czy orientuje się Pani czy po coś jeszcze moga mnie wzywać? Chciałam od razu wszystko skompletować i wysłać, właśnie zeby nie wzywali ;)
niecierpliwa

Napisano: 12 gru 2016, 15:13

Czy ktoś coś może jeszcze wie na ten temat?
niecierpliwa

Napisano: 12 gru 2016, 15:18

Roni pisze:Czy orientuje się Pani czy po coś jeszcze moga mnie wzywać? Chciałam od razu wszystko skompletować i wysłać, właśnie zeby nie wzywali ;)

Re: świadczenie rodzicie
A czemu Pani nie chce być wezwana? Też Pani przebywa za granicą? :lol:
Gość

Napisano: 12 gru 2016, 17:12

?
dlaczego też?
Tak, dokładnie, od 2 dni do 27 grudnia przebywam za granicą, gdzie zamierzam spędzić Święta z rodziną. A co w tym dziwnego?
niecierpliwa

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x