ŚWIADCZENIE RODZICIELSKIE - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 15 lut 2017, 14:49

Witam serdecznie mam pytanie czy należy się Pani X świadczenie rodzicielskie jeżeli tatuś prawdopodobnie jest na tacierzyńskim
NOA19

Napisano: 15 lut 2017, 15:12

Proszę o pomoc nikt nie miał takiego przypadku :(
NOA19

Napisano: 15 lut 2017, 15:22

nie sadze, tacierzynski to wlasciwie macierzynski tylko wykorzystywany przez ojca po rezygnacji z macierzynskiego przez matke
Urlop tacierzyński

Pojęcie urlopu tacierzyńskiego nie występuje w Kodeksie pracy. Jest to część urlopu macierzyńskiego niewykorzystana przez matkę dziecka, którą przejmuje ojciec. Zgodnie z obowiązującymi przepisami pracownica, po wykorzystaniu po porodzie co najmniej 14 tygodni urlopu macierzyńskiego, ma prawo zrezygnować z pozostałej części tego urlopu. W takim przypadku niewykorzystanej części urlopu macierzyńskiego udziela się pracownikowi-ojcu wychowującemu dziecko, na jego pisemny wniosek.

Polecany produkt: Umowy zlecenia i inne umowy cywilnoprawne od 1 stycznia 2017 r.
Wniosek pracownika

Pracownik ojciec we wniosku w sprawie udzielenia urlopu powinien wskazać, iż to on opiekuje się dzieckiem, datę urodzenia dziecka i oświadczenie, w jaki wymiarze matka dziecka wykorzystała urlop macierzyński. Do takiego wniosku najlepiej więc załączyć zaświadczenie z zakładu pracy, w którym jest zatrudniona matka dziecka z informacją, jaką część urlopu wykorzystała oraz akt urodzenia dziecka.
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 15 lut 2017, 15:32

Pani X nie pracuje jest studentką wydałam decyzję a teraz okazało sie że ojciec dziecka pracuje za granicą wrócił na 14 dni opiekować sie dzieckiem tak twierdzi Pani X że jest na tacierzyńskim nie wiem co mam teraz zrobic decyzja uprawomocni się 27 lutego 2017r. :(
NOA19

Napisano: 15 lut 2017, 15:42

jesli ojciec dziecka pracuje za granica to nie ty rozpatrujesz ten wniosek tylko ROPS...poza tym wyzej masz kiedy ojciec moze byc na tacierzynskim, jesli ona nie pracuje i nie miala prawa do zasilku macierzynskiego to on na zadnym tacierzynskim nie jest - a pani we wniosku co zakreslila w lit m ? ze czlonek rodziny nie przebywa za granica? czyli falszywie oswiadczyla ?
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 15 lut 2017, 15:46

wlaśnie o to chodzi żebym wiedziała to odesłałabym do ROPS a teraz co mam zrobić wystąpic z zapytaniem czy zachodzi koordynacja nie wypłacać świadczenia ? do chwili wyjaśnienia ? SZOK SZOK SZOK a mogło byc tak prosto gdyby powiedziała ze ojciec dziecka jest za granicą :(
NOA19

Napisano: 15 lut 2017, 16:09

co zrobić teraz ?
NOA19

Napisano: 15 lut 2017, 16:26

moze wznow postepowanie, uchyl swoja decyzje i odeslij wniosek do ROPS :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 16 lut 2017, 8:22

dziękuje za pomoc
NOA19

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny