Witam, czy mogę przyznać świadczenie rodzicielskie kobiecie, które prowadzi działalność gospodarczą (nie zawieszona), nie złożyła w ZUS bo dostała by odmowę (zbyt krótki okres opłacania składek).
???
Pani chce jeszcze w marcu wyrejestrować działalność, a wniosek o rodzicielskie jest z lutego... jak wyrejestruje teraz to mogę przyznać od dnia złożenia wniosku już bez czepiania sie ZUSu?de Charette pisze: ↑19 mar 2020, 16:36niech składa u ciebie wniosek o świadczenie rodzicielskie i jednocześnie wniosek do ZUS o macierzyńskie. Zawiesisz postępowanie do czasu rozstrzygnięcia sprawy przez ZUS. Jak będziesz miał podkładkę, że w ZUS się nie należy przyznasz rodzicielskie.
Z tym, że ona na dzień dzisiejszy nie złożyła wniosku w ZUS... więc jakby zamiast składać w ZUS (w aktualnej sytuacji ciężko będzie o to), wyrejestrowałaby działalność (sama się zadeklarowała) to można przyznać w OPS?;-)de Charette pisze: ↑20 mar 2020, 8:50niestety dalej się będziesz czepiał.
Skoro nabyła ewentualne prawo do zasiłku macierzyńskiego w okresie ubezpieczenia (z tytułu prowadzonej własnej działalności gospodarczej), to będzie mogła korzystać z tego świadczenia także po ustaniu tytułu tego ubezpieczenia (np. w związku z zawieszeniem tej działalności).
mam, z wczoraj że nie złożyła wniosku o przyznanie.de Charette pisze: ↑20 mar 2020, 10:00żeby mieć czysto w papierach wystąp tylko z zapytaniem do ZUS czy nabyła prawo.