Tom. pisze: ↑26 lut 2024, 11:21
a zamieszkiwanie to przypadkiem nie przebywanie z zamiarem stałego pobytu? przy UKR zamiar stałego pobytu ze względu na niejako "uchodźczy" status odpada więc ustawodawca się ograniczył do pojęcia "przebywanie". Ale to nie świadczy o zakazie opuszczania terytorium RP do czego, de facto, chcesz to sprowadzić
przy UKR mamy miesięczny limit "nieprzebywania", do którego się odnosimy i tyle
Zgadzam się co do sprawdzenia, że byłoby to bardzo trudne, ale w przypadku mojej pani wiem, że była na Ukrainie - mam jej oświadczenie.
Natomiast co do tego przebywania mam nadal wątpliwości. Ustawodawca nie ograniczył się tylko do przebywania - w art. 26 ust. 1 zestawia te dwa wymogi - "przebywającemu na terytorium RP (...), jeśli zamieszkuje wraz z dziećmi na terytorium RP(...) .
Klientka zamieszkuje na terytorium RP (status UKR ma nadal nie utraciła go), ale w w okresie tych 3 tygodonie nie przebywała w kraju...
Art. 26. ust 1.
Obywatelowi Ukrainy przebywającemu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, którego pobyt na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jest uznawany za legalny na podstawie art. 2 ust. 1, przysługuje prawo do:
1)świadczeń rodzinnych, o których mowa w ustawie z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych, jeżeli zamieszkuje z dziećmi na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej(...)