świadczenie rodzicielskie a pobyt na Ukrainie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 26 lut 2024, 10:39

Mamy rozkminę...
Czy obywatelce Ukrainy (status UKR) pobierającej świadczenie rodzicielskie, za okres jej pobytu na Ukrainie (wyjechała na 3 tygodnie) przysługuje świadczenie? Nie straciła statusu UKR, bo do miesiąca powróciła, ale "fizycznie" przez ten okres nie przebywała na terytorium RP....
Co myślicie?
Alibaba
Praktykant
Od: 19 kwie 2022, 10:54
Zajmuję się: świadczeniami rodzinnymi, stypendiami szkolnymi

Napisano: 26 lut 2024, 10:53

jak ludziki PL do egiptowa na 3 tygodnie polecą to im zabierasz? no właśnie ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 26 lut 2024, 11:01

A co w przypadku kiedy Pani z Ukrainy napisała prośbę o wstrzymanie świadczenia pielęgnacyjnego i zasiłku pielęgnacyjnego z powodu wyjazdu do Ukrainy na 2 miesiące. Czy po powrocie wyrównać za te dwa miesiące ?
milaś
Stażysta
Od: 12 lip 2023, 10:10
Zajmuję się: ŚR, FA

Napisano: 26 lut 2024, 11:04

Tom. pisze:
26 lut 2024, 10:53
jak ludziki PL do egiptowa na 3 tygodnie polecą to im zabierasz? no właśnie ;)

Przy Polakach nie doszukałam się wymogu "przebywania na terytorium RP", jedynie zamieszkiwania.
W stosunku do Ukraińców art. 26 ust. 1 mówi wyraźnie o "przebywaniu"
Alibaba
Praktykant

Napisano: 26 lut 2024, 11:21

a zamieszkiwanie to przypadkiem nie przebywanie z zamiarem stałego pobytu? przy UKR zamiar stałego pobytu ze względu na niejako "uchodźczy" status odpada więc ustawodawca się ograniczył do pojęcia "przebywanie". Ale to nie świadczy o zakazie opuszczania terytorium RP do czego, de facto, chcesz to sprowadzić ;)

przy UKR mamy miesięczny limit "nieprzebywania", do którego się odnosimy i tyle
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 26 lut 2024, 12:14

Tom. pisze:
26 lut 2024, 11:21
a zamieszkiwanie to przypadkiem nie przebywanie z zamiarem stałego pobytu? przy UKR zamiar stałego pobytu ze względu na niejako "uchodźczy" status odpada więc ustawodawca się ograniczył do pojęcia "przebywanie". Ale to nie świadczy o zakazie opuszczania terytorium RP do czego, de facto, chcesz to sprowadzić ;)

przy UKR mamy miesięczny limit "nieprzebywania", do którego się odnosimy i tyle
Zgadzam się co do sprawdzenia, że byłoby to bardzo trudne, ale w przypadku mojej pani wiem, że była na Ukrainie - mam jej oświadczenie.
Natomiast co do tego przebywania mam nadal wątpliwości. Ustawodawca nie ograniczył się tylko do przebywania - w art. 26 ust. 1 zestawia te dwa wymogi - "przebywającemu na terytorium RP (...), jeśli zamieszkuje wraz z dziećmi na terytorium RP(...) .

Klientka zamieszkuje na terytorium RP (status UKR ma nadal nie utraciła go), ale w w okresie tych 3 tygodonie nie przebywała w kraju...

Art. 26. ust 1.
Obywatelowi Ukrainy przebywającemu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, którego pobyt na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jest uznawany za legalny na podstawie art. 2 ust. 1, przysługuje prawo do:
1)świadczeń rodzinnych, o których mowa w ustawie z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych, jeżeli zamieszkuje z dziećmi na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej(...)
Alibaba
Praktykant

Napisano: 26 lut 2024, 12:26

a w ogóle poziom legislacji to jest tak słaby, że ustawodawca zamiennie stosuje różne pojęcia....

wnikasz za głęboko i tyle, idąc tym tokiem to byś musiała uchylać prawo do SP bo dziecko na wycieczkę jedzie ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 26 lut 2024, 12:59

Tom. pisze:
26 lut 2024, 12:26
a w ogóle poziom legislacji to jest tak słaby, że ustawodawca zamiennie stosuje różne pojęcia....

wnikasz za głęboko i tyle, idąc tym tokiem to byś musiała uchylać prawo do SP bo dziecko na wycieczkę jedzie ;)
Tak już często mam, że szukam dziury w całym ;)

Dziękuję za pomoc :))
Alibaba
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x