świadczenie rodzicielskie a zatrudnienie PILNE! - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 21 kwie 2020, 11:41

Szarak pisze:
21 kwie 2020, 11:14
NO wypadałoby spisać z Panią oświadczenie czy się odwołała od takiej decyzji (a pewnie się odwołała bo nie ma w ZUS-Empatia zredukowanego zatrudnienia do 1 dnia tylko jak napisałeś/aś widnieje nadal w zatrudnieniu). Ja w takich przypadkach zawieszam postępowanie. Możesz iść drogą jak niektórzy. Skoro na dzień dzisiejszy nie ma macierzyńskiego to jej daj (możesz napisać do ZUS). Jak wygra z ZUSem w sądzie to wtedy Ci bawisz się w NP o ile będziesz o tym wiedział/a.
masz rację, jednak się odwoływała od decyzji ZUS odnośnie zasiłku chorobowego
teraz ma pomysł taki że się zwolni z pracy i co w takiej sytuacji?
a to zawieszenie postępowania to robisz na wniosek strony?
podasz wzór? dziekuje bardzo
mały_gops
Referent
Od: 07 gru 2017, 13:26
Zajmuję się: ŚR/FA/ŚW

Napisano: 21 kwie 2020, 12:06

Z urzędu zawieszam art.97 § 1 pkt 4 kpa w związku z art.32 ust.2 ustawy o świadczeniach rodzinnych. Jak się stronie nie podoba przysługuje jej środek zaskarżający.
Tak jak Ci napisałem można iść inną drogą i są ośrodki, które tak robią. art.17c ust 9 mówi co najmniej jeden z rodziców dziecka lub osoba, o której mowa w ust. 1 pkt 2 lub 3, otrzymują zasiłek macierzyński lub uposażenie za okres ustalony przepisami Kodeksu pracy jako okres urlopu macierzyńskiego, okres urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego lub okres urlopu rodzicielskiego; Ich interpretacja jest taka że skoro na dzień dzisiejszy nie otrzymuje macierzyńskiego to można dać rodzicielskie. W przyszłości bawisz się w ewentualne NP ale to już na tobie spoczywa weryfikacja jak się zakończyła sprawa z ZUS. Póxniej zabawa z NP do którego można też różnie podejść jak Ci się strona odwoła.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 22 maja 2020, 8:57

dołączę się bo mam taką sprawę ...
Czy ktoś wypłacal w podobnej sprawie świadczenie rodzicielskie?
U nas przyznaliśmy i teraz już po zakończeniu wypłaty świadczenia rodzicielskiego (dziecko ur. 26.04.2019) pani doniosła wyrok sądowy - przyznali jej macierzyński z ZUS. Wypłacili wyrównanie za cały okres.
Teraz pytanie - Czy powinnam najpierw wznowić postępowanie (decyzja wygasła) Czy od razu ustalić tylko NP?
ew@1
Referent
Od: 09 mar 2017, 9:50
Zajmuję się: ŚW,FA, 500+

Napisano: 02 cze 2020, 14:46

Pani dostarczyła w między czasie świadectwo pracy,była zatrudniona do 31.03.2020r. ponadto wycofała z Sądu odwołanie od decyzji ZUS która stwierdzała że Pani nie podlega obowiązkowo ubez. emerytalnemu, rentowemu, .... i postępowanie zostało umorzone, dziś dostarczyła również decyzję ZUS odmawiającą zasiłku macierzyńskiego

czy mogę przyznać jej św. rodzicielskie od 20.02.2020r. ??????????
wniosek jest z 01.04.2020r.
mały_gops
Referent

Napisano: 02 cze 2020, 15:36

proszę o podpowiedź
????????????????
mały_gops
Referent

Napisano: 03 cze 2020, 11:14

mały_gops pisze:Pani dostarczyła w między czasie świadectwo pracy,była zatrudniona do 31.03.2020r. ponadto wycofała z Sądu odwołanie od decyzji ZUS która stwierdzała że Pani nie podlega obowiązkowo ubez. emerytalnemu, rentowemu, .... i postępowanie zostało umorzone, dziś dostarczyła również decyzję ZUS odmawiającą zasiłku macierzyńskiego

czy mogę przyznać jej św. rodzicielskie od 20.02.2020r. ??????????
wniosek jest z 01.04.2020r.
W tej sytuacji nigdy nie miala uprawnienia do zas. macierzyńskiego, wyrobiła się w 3 miesiącach to normalnie przyznajesz św. rodzicielskie od dnia urodzenia dziecka.

A czy jest ktoś kto płacił świadczenie rodzicielskie przy podobnej sprawie, gdzie strona "wojowała" z ZUS i tam wygrała macierzyński? Chodzi mi o to czy dochodziliście NP czy robiliście wznowienie?
ew@1
Referent
Od: 09 mar 2017, 9:50
Zajmuję się: ŚW,FA, 500+

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x