świadczenie rodzicielskie a zgon - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 05 sty 2017, 12:13

Dziecko żyło od 02.11 do 26.12.
Czy Pani teraz (po dacie zgonu) może złożyć wniosek na świadczenie rodzicielskie????
OPS*

Napisano: 05 sty 2017, 13:35

moim zdaniem tak.
Beza

Napisano: 05 sty 2017, 13:39

do dnia Zgonu przysluguje
masterm

Napisano: 05 sty 2017, 13:59

a jak postąpić w przypadku zbiegu prawa do świadczenia rodzicielskiego i pielęgnacyjnego - Pani pobiera 1000zł. od IX.206r., teraz wnioskuje o ŚP, orzeczenie ją kwalifikuje, wniosek na komisję miała złożony 2.XI.
przyznajemy świadczenie pielęgnacyjne od XI.,
czy świadczenie rodzicielskie za XI i XII to świadczenia nienależnie pobrane ? (dziwnie to brzmi, ale jak to inaczej potrącić ?, a odsetki ?)
ma ktoś jakiś pomysł ?
~*~

Napisano: 05 sty 2017, 14:08

nie jestem pewna czy można w tej sytuacji wyrównać ?? bo w tym czasie była uprawniona do świadczenia rodzicielskiego.. a żeby zrobić nienależnie pobrane musisz najpierw mieć podstawę więc najpierw trzeba by było przyznać św. pielęgnacyjne.. ajak przyznac skoro ma ustalone prawo do rodzicielskiego ..?
wiem :roll: zakręciłam
Beza

Napisano: 05 sty 2017, 14:51

w art. 27 ust. 5 jest zapis "W przypadku zbiegu uprawnień do następujących świadczeń ... – przysługuje jedno z tych świadczeń wybrane przez osobę uprawnioną.", a wiadomym jest że osoba wybiera świadczenie korzystniejsze czyli pielęgnacyjne.
Świadczenie pielęgnacyjne przyznajemy od XI.2016r. to w jaki sposób odzyskać świadczenie rodzicielskie za XI i XII ?
Gość

Napisano: 05 sty 2017, 14:59

trzeba potrącić za zgodą strony ze św.piel. to co było wypłacone jako św. rodzicielskie - nie jest to nienależnie pobrane św. ja to uznałam jako nadpłacone napisałam, w dec. przyznającej, że z wypłaty zostanie potrącone nadpłacone św. rodz. wypłacone za okres od do w wysokości ...
w programie zrobiłam to jako n.p.ś i samo się potrąciło na liście wypłat
madzix
Podinspektor
Od: 08 gru 2014, 13:14
Zajmuję się:

Napisano: 05 sty 2017, 16:01

Prosze o dobre przeczytanie pytania.
Czy osoba może wnioskować na świadczenie rodzinne (jakiekolwiek) składając wniosek na dziecko, które nie żyje (nie ma takiego dziecka w dniu składania wniosku).

Przemyślcie dobrze
Przecież nie może 30 stycznia złożyć na rodzinne na dziecko które zmarło 20 stycznia. (a też by za styczeń sie należało bo jest niepodzielne i może jeszcze dodatek na urodzenia dziecka)

Przyjelibyście wniosek na becik na dziecko które zmarło pół roku temu? No raczej nie.

Uważam że nie można wnioskować na kogoś kogo już nie ma na tym śiewcie, nie istnieje w dniu składania wniosku
OPS***

Napisano: 10 sty 2017, 11:59

Może jeszcze ktoś się wypowie
OPS***

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x