Ukrainka ze statusem UKR składa wniosek o świadczenie rodzicielskie. Ojciec dziecka jest Polakiem. Dziecko narodziło się w Polsce. Nie posiada statusu UKR. Jest obywatelem Polski. Czy mogę przyznać Świadczenie Rodzicielskie ???
wg mnie nie należy się świadczenie rodzicielskie, ponieważ dziecko ma obywatelstwo POLSKIE. Chociaż z drugiej strony to jest świadczenie dla matki o ona spełnia warunki z UKR
Ja bym przyznał - oczywiście tylko od miesiąca złożenia wniosku do września 2025 r. Moim zdaniem intencją Ustawodawcy w art. 25 ust. 3 upou... było, żeby zarówno rodzic jak i dziecko posiadali tytuł pobytowy. Skoro dziecko jest osobą wskazaną w art. 1 ust. 2 uśr (obywatelem Polskim) to nie robił bym problemu, chociaż czytając przepis literalnie problem jest. Poza tym w art. 25 ust. 3 upou... jest mowa o świadczeniach przysługujących "na dziecko". W art. 17c uśr nigdzie nie ma zwrotu, że świadczenie rodzicielskie przysługuje "na dziecko" w odróżnieniu od zasiłku rodzinnego (art. 6 ust. 2).
Czytając powyższe wpisy totalnie mam mętlik w głowie.... A może jednak dam odmówkę - czy wystarczy jak powołam się na art. 2 ust. 1 ustawy pomocowej ???