Jak w temacie, Pani ma ustalone prawo do 24 lutego br świadczenie rodzicielskie na pierwsze dziecko, a 7 lutego br. urodziła kolejne dziecko - złożyła wniosek na rodzicielskie. Moje pytanie brzmi: czy skracam pierwsze świadczenie do dnia 6 lutego (w moim przypadku)i od 7 ustalam prawo na drugie dziecko? Mieliście takie przypadki?
Ale to się chyba kwalifikuje pod zbieg prawa do świadczeń art.27 ust.5 oraz z art.17c ust.8 który mówi że przysługuje tylko jedno świadczenie rodzicielskie . Ja bym raczej dał w pkt1 odmowę na okres pobierania świadczenia rodzicielskiego na pierwsze dziecko a w pkt2 przyznałbym od dnia zakończenia pobierania świadczenia na to pierwsze dziecko. Nie widzę podstawy do "skracania" świadczenia rodzicielskiego na to pierwsze dziecko jeśli kobieta sama nie wniosła o uchylenie. Oczywiście mogę się mylić.
Szarak, dziękuję za podpowiedź, też się przychylam do Twojej wypowiedzi. Jednakże potrzebowałam wsparcia. Pracuję na Sygnity, wprowadziłam wniosek i ustaliłam czasookres drugiego św. po zakończeniu świadczenia nr 1, a system na to drugie dziecko przyznaje mi od 01.03. Ja już "wysiadam".
Dziękuję za wsparcie, pozdrawiam cieplutko.