osoba sklada wniosek na nowy okres. ma przyznane świadczenie rodzicielskie od listopada 2016 wiec do listopada 2017 r. jeszcze je pobierac bedzie. musi wpisac dochody ze swiadczenia rodzicielskiego w dochody nieopodatkowane. czy wtedy jej dochód dzielicie na liczbę miesięcy pobieranych w 2016 r.? czy jednak 1 tys. miesiecznie?
rodzicielski to świadczenie znajdujące sie w katalogu świadczeń które są uzyskiem i utratą, ale wpisujemy je w nowe oświadczenia o dochodzie niopodatkowanym więc jak je potraktować?
Masz rację, rodzicielskie jest w katalogu uzysk-utrata i jest dochodem nieopodatkowanym.
A teraz spójrz na art. 5.4a, tam napisali "w przypadku uzyskania dochodu". Czyli wszystko się zgadza, rodzicielskie jest dochodem i jest w katalogu dochodu uzyskanego, więc dzielimy je przez liczbę miesięcy, w których dochód ten był uzyskiwany.
To, że jest dochodem nieopodatkowanym nie ma żadnego znaczenia
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne. Albert Camus
Moje pytanie dotyczy pojęcie uzyskiwany, ponieważ jeśli osoba ma przyznane od listopada ale wypłata nastąpiła w grudniu, dzielicie dochód na 2 miesiące czy na jeden (grudzień kiedy nastąpiła wypłata)
Tez się tym interesuje ponieważ ja byłam u Mazurkiewicza i mówił ze 2 miesiące przyznane to dzielimy na 2 mc
Natomiast Wardach koleżance tłumaczył ze 2 miesiące nalezne ale uzyskiwane w 1 mc to 2000/1 mc
Art 7 ust 2 pomoc państwa w wych dzieci