ok, czyli jak teraz osoba pobiera SP na dorosłą osobę niepełnosprawną i wystąpi o świadczenie wspierające i otrzyma mniej niż 87 punktów to będzie mogła mieć przyznane świadczenie wspierające od stycznia 2024r.
Tom wiem, że to ten dział ale w Fundusu nikt mi nie odpowiedział...Jak Ukraince skończył się pobyt i ma pieczątkę w paszporcie, że w marcu złożyła o wydanie nowego zezwolenia a ubiega się o FA na dziecko , które jest obywatelem Polski to można przyznać FA, czy czekam aż otrzyma decyzję i kartę?
to masz dobrze. A jeszcze mam pytanie odnośnie świadczenia pielegnacyjnego po nowemu już, jak osoba złoży wniosek po 1 stycznia 2024 r. na dziecko (zrezygnuje z dotychczasowego świadczenia) i podejmie pracę to co ze składkami na ubezpieczenie społeczne? płaci Wójt czy pracodawca?
2b. Wójt, burmistrz lub prezydent miasta nie opłaca składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe:
1) za osobę pobierającą świadczenie pielęgnacyjne, specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna, jeżeli podlega ona obowiązkowi ubezpieczenia społecznego z innego tytułu na podstawie ustawy lub na podstawie odrębnych przepisów lub
2) za osobę pobierającą świadczenie pielęgnacyjne wyłącznie na podstawie art. 17 ust. 4a ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2023 r. poz. 390, 658 i 852);
3) od podstawy odpowiadającej wysokości podwyższenia świadczenia pielęgnacyjnego pobieranego na podstawie art. 17 ust. 4a ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych w przypadku, o którym mowa w art. 17 ust. 3e ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych.”;
Czyli jeżeli ktoś pracuje, to składki płaci prawodawca.