Pobrałam informację z ZUS, że przyznano świadczenie wspierające od 25.01.2024 roku. Strona potwierdziła i oddała od razu świadczenie za okres od 25.01.2024 roku. A co ze składkami społecznymi i zdrowotnymi? mam zrobić korekty od stycznia? Strona w tym okresie mogła być u lekarza.
Ktoś to już przerabiał?
Świadczenie wspierajace - ubezpieczenie społeczne
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR,DM
- Kontakt:
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Re: Świadczenie wspierajace - ubezpieczenie społeczne
Strona miała wybór aby ustalić prawo wstecz albo na bieżąco. Skoro zdecydowała wstecz to jest jej wybór i musi liczyć się z konsekwencjami. U mnie Pani jak dowiedziała jaki by miała zwrot szybko w ZUS wniosła o uchylenie i ustalenie prawa na bieżąco. Robisz jej NP za okres od 25 stycznia to wypada też zrobić korektę składek.Patela pisze: 24 paź 2024, 8:20 Pobrałam informację z ZUS, że przyznano świadczenie wspierające od 25.01.2024 roku. Strona potwierdziła i oddała od razu świadczenie za okres od 25.01.2024 roku. A co ze składkami społecznymi i zdrowotnymi? mam zrobić korekty od stycznia? Strona w tym okresie mogła być u lekarza.
Ktoś to już przerabiał?
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
Szarak pisze: 24 paź 2024, 8:42 U mnie Pani jak dowiedziała jaki by miała zwrot szybko w ZUS wniosła o uchylenie i ustalenie prawa na bieżąco.

- Szarak
- VIP
- Kontakt:
U mnie dostała emeryturę od IX i wspierające od I. Emerytura + wspierające jest wyższe niż ŚP ale za okres I-VIII byłaby stratna więc szybko przez PUEZUS wniosła o uchylenie od I wspierającego i przyznanie od IX. Zwrot ma tylko za IX i kasa na koncie czeka tylko na decyzję o NP 

- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
no to jakieś niskie ma to wspierające, u mnie na jakieś 30 osób do tej pory wszyscy wspierające ciągną na maxa 

- Szarak
- VIP
- Kontakt:
Coś 2200 dostała wspierającego ale do tego emeryturka ponad 3000 więc łącznie nie jest stratna.
Oprócz Świadczenie wspierajace - ubezpieczenie społeczne - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Pełnoletni Ukrainiec , czy przysługuje zasiłek pielęgnacyjny
dochody ze stypendium szkolnego
Tom pomożesz. Proszę.
Świadczenie wspierające - żwrot ŚP
dwa wezwania
ZP a ZOL
Które orzeczenie jest przedłużane?
Dochód z WOT
Weryfikacja w MF: dochód opodatkowany i przychód zwolniony
brak środków
Świadczenie pielęgnacyjne wniosek 2024
Nejem mieszkania a śp