ale co ci wynika z ustawy??? art 5 ust 7 mowi ze osoby przebywajacej w instytucji zapewn calodobowe utrzymanie nie bierze sie do skladu rodziny, skoro nie ma osoby w skladzie rodziny to jak mozna brac jej dochody i liczyc do dochodu rodziny ?madzix pisze:no ale tak wynika z ustawy, więc jak mam brać ? muszę przeliczyć jego dochód ... do tej pory raczej ten co był w ZK nie miał dochodów, więc nie robiło to wielkiej różnicy a teraz niestety
no ok wszytsko fajnie tylko spojrz na to z inne strony, kobieta jest w zwiazku malzenskim , pan idzie do kicia ma dochody za 2013 , jak ja moge liczyc jego dochod jak czlonka rodziny jak jego fizycznie w skladzie rodziny nie ma i nie osiaga na chwile obecna zadnych dochodow. byc moze problem bylby roziwazane gdyby w ustawie bylo napisane "ustalając dochód rodziny w przeliczeniu na osobę, nie uwzględnia się osoby przebywającej w tej instytucji oraz jej dochodów" a ze tego zapisuje nie ma, kazdy ma prawo interpretowac ten art po swojemu, moje SKO interpretuje j.w.madzix pisze:"ustalając dochód rodziny w przeliczeniu na osobę, nie uwzględnia się osoby przebywającej w tej instytucji" - trzeba czytać całość nie robić skrótów myślowych - z tego art. wynika że dochód wszystkich członków rodziny ale w przeliczeniu na osobę nie przelicza się osoby przebywającej w ZK
robiłam tak i nie wychodziila pisze:Jak się wprowadza wniosek i dodaje dochód, to w lewym dolnym rogu nie zaznacza się: Czy uwzględnić osobę podczas liczenia dochodu rodziny.